E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5037
Lasīšanai: 3 minūtes
5
5

Īres līguma izbeigšana – saskaņā ar speciālo likumu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. augustā, 2014
Rita

Labdien! Vai gadījumā, kad ir noslēgts terminēts īres līgums (piem., uz 1 gadu) un līgumā ir ierakstīts: gadījumā, ja netiek veikta samaksa par komunālajiem maksājumiem un īres maksas samaksa līdz nākamā mēneša konkrētam datumam, tad izīrētājam ir tiesības vienpusēji pārtraukt līgumu un īrniekam ir pienākums noteiktā laikā (piem., 2 nedēļas) atbrīvot dzīvokli, īrnieku ir iespējams izlikt no dzīvokļa vai tomēr ir jāgaida 3 mēneši, kā to nosaka likums „Par dzīvojamo telpu īri”? Vai šajā gadījumā (ja īrnieks labprātīgi neatbrīvo telpas, turpina dzīvot un nemaksā) par izlikšanu ir jāsniedz prasība tiesā vai jāgriežas policijā?

A
atbild:
26. augustā, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls
ZAB "Kalniņa, Lapsa un partneri"
Jānis Lapsa, zvērināts advokāts

Zvērināts advokāts Jānis Lapsa, komentējot Jūsu aprakstīto situāciju, norāda, ka īrnieku un izīrētāju attiecības regulē speciālais likums „Par dzīvojamo telpu īri”, kura 28.panta pirmais teikums noteic, ka „dzīvojamās telpas īres līgumu pēc izīrētāja iniciatīvas var izbeigt tikai šajā likumā paredzētajos gadījumos”.

Attiecīgi, ja runa ir par kādu maksājumu nesamaksāšanu un parāda izveidošanos, tad darbojas šī likuma 28.2panta noteikumi, ka izīrētājs var izbeigt dzīvojamās telpas īres līgumu, izliekot īrnieku kopā ar viņa ģimenes locekļiem, ja īrnieks vairāk nekā trīs mēnešus nemaksā dzīvojamās telpas īres maksu vai par pamatpakalpojumiem, tomēr šajā gadījumā izīrētāja pienākums ir mēnesi iepriekš rakstveidā brīdināt īrnieku par dzīvojamās telpas īres līguma izbeigšanu. 

Kas attiecas uz noslēgtajā īres līgumā iekļautajām vienošanās par citu līguma izbeigšanas kārtību (mazāki termiņi, parāda apmērs, brīdinājuma neesamība, izīrētāja tiesības nomainīt atslēgas u.c.), tās nav spēkā, jo speciālajā likuma „Par dzīvojamo telpu īri” normas ir pavēlošas un tās nevar grozīt puses ar savu vienošanos. 

Atbilstoši likuma „Par dzīvojamo telpu īri” 28.panta otrajam teikumam gadījumā, „ja īrnieks pēc izīrētāja prasības neatbrīvo dzīvojamo telpu, viņu kopā ar ģimenes locekļiem var izlikt tiesas ceļā”. Tas nozīmē, ka vērsties policijā nav jēdzīgi, jo policijai nav tiesību pārņemt tiesas funkcijas.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas