E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28332
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Cik ilgs var būt darba brauciens uz citu valsti

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. janvārī, 2023
Liga

Labdien! Cik mēnešus pēc kārtas darbinieks var atrasties darba braucienā Vācijā? Vai var trīs mēnešus pēc kārtas? Līdz ar to darba devējs izmaksā dienas naudu 50 EUR par katru pavadīto dienu. Ja 31 diena, tad 1550 EUR katru mēnesi? Mana alga ir apmēram 800 eiro. Vai nav pārsniegums dienas naudai?

A
atbild:
20. janvārī, 2023
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Klientu atbalsta nodaļas vadītāja

Ierobežojumi darba brauciena ilgumam nav noteikti.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 969 “Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi” 4. punktu, norēķinoties ar institūciju darbiniekiem par komandējumā vai darba braucienā izlietotajiem finanšu līdzekļiem, ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekama tā izdevumu daļa un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas saskaņā ar likumiem veicamas par to izdevumu daļu, kas pārsniedz šajos noteikumos noteiktās normas:

  1. komandējuma dienas naudai;
  2. darba brauciena kompensācijai par papildu izdevumiem, kas darba specifikas dēļ rodas ceļā;
  3. darba brauciena izdevumiem par viesnīcu (naktsmītni).

Savukārt šo noteikumu 42. punktā noteikts, ka darbiniekam, kas atrodas darba braucienā, tiek segti papildu izdevumi, kas darba specifikas dēļ rodas darba brauciena laikā, par katru darba brauciena dienu šajos noteikumos noteiktajā komandējuma dienas naudas apmērā, bet mēnesī kopā nepārsniedzot 70% no attiecīgajā mēnesī aprēķinātās darba algas un aprēķināto papildu izdevumu summas. Ja darbiniekam mēnesī aprēķināto papildu izdevumu apmērs pārsniedz 70% no attiecīgajā mēnesī aprēķinātās darba algas un aprēķināto papildu izdevumu summas, tad uzskata, ka aprēķinātajai papildu izdevumu pārsnieguma summai nav kompensācijas rakstura. Proti, pārsnieguma summa vērtējama kā tā izdevumu daļa, kurai piemērojams iedzīvotāju ienākuma nodoklis un par kuru veicamas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Lai iegūtu detalizētāku informāciju par šo punktu izpildi, atbilstoši kompetencei jums ir iesakāms vērsties Valsts ieņēmumu dienestā.

Ja darba pienākumu veikšana ārvalstīs ir saistīta nevis ar darba braucienu, bet gan ar darbinieku nosūtīšanu, tad darbinieks, kuru darba devējs ir nosūtījis uz citu dalībvalsti veikt darbu minētā darba devēja, kurš parasti tur veic savas darbības, uzdevumā, turpmāk var palikt sociāli apdrošināts pirmajā dalībvalstī, ja paredzamais darba ilgums nepārsniedz 24 mēnešus un ja minētā persona nav nosūtīta aizstāt citu turp nosūtīto personu (Regulas Nr. 883/2004 Nosacījumi darbinieku nosūtīšanai uz citu ES dalībvalsti 12. (1.) pants).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas