E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28022
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
1

Vai maksās invaliditātes pensiju, ja deklarējas Igaunijā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. decembrī, 2022
Inese

Vēlos noskaidrot šādu jautājumu. Ja es Latvijā saņemu invaliditātes pensiju, vai drīkstu deklarēties Igaunijā, kaut arī turpināšu dzīvot Latvijā? Vai šādā gadījumā man tiks saglabāta invaliditātes pensija, vai arī es to zaudēšu?

A
atbild:
08. decembrī, 2022
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Sanita Letapura, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Personām, kurām dzīvesvietas adrese deklarēta ārvalstī, pensijas izmaksa notiek kārtībā, kādā Latvijā piešķirto valsts pensiju izmaksā personai, kura izbrauc vai izbraukusi uz pastāvīgu dzīvi ārvalstīs.

Lai turpinātu vai atjaunotu pensijas izmaksu, persona, kura izbrauc vai izbraukusi uz pastāvīgu dzīvi ārvalstīs, jebkurā VSAA klientu apkalpošanas centrā:

  • uzrāda personu apliecinošu dokumentu (ja ierodas personīgi);
  • iesniedz pieprasījumu par pensijas izmaksas turpināšanu vai atjauno­šanu;
  • norāda Latvijas kredītiestādes vai dzīvesvietas valsts bankas vai kredītiestādes pilnu nosaukumu, kurā var ieskaitīt maksājumu eiro valūtā, konta numuru un BIC vai SWIFT kodu;
  • norāda jauno dzīvesvietas adresi.

Ja pieprasījumu par pensijas izmaksas turpināšanu vai atjaunošanu no ārvalstīm nosūta pa pastu vai iesniedz ar pilnvarotās personas starpniecību, pieprasījumam pievieno ne agrāk kā mēnesi pirms nosūtīšanas vai iesniegšanas dienas izsniegtu notariālu apliecinājumu, ka pensijas pieprasītājs ir dzīvs. Ja pieprasījumu no ārvalstīm sūta elektroniski, persona to paraksta ar drošu elektronisko parakstu (eID karte/eParaksts/eParaksts mobile) un nosūta uz VSAA oficiālo elektronisko adresi. Šajā gadījumā notariāls dzīvības apliecinājums nav nepieciešams.

Turpmāk katru gadu no 1. oktobra līdz 15. decembrim jāiesniedz pieprasījums par pensijas izmaksas turpināšanu un dzīvības apliecinājums, lai pensijas izmaksu pagarinātu uz nākamo gadu.

Ja pensijas saņēmējs izbrauc uz pastāvīgu dzīvi Igaunijā un Igaunijas kompetentā iestāde apstiprina pensijas saņēmēja dzīvesvietas adresi Igaunijā, pieprasījums par pensijas izmaksas turpināšanu un notariāls dzīvības apliecinājums nākamajam gadam nav jāiesniedz, jo informācijas apmaiņa par pensiju saņēmējiem ar Igaunijas kompetento iestādi notiek elektroniski.

Personām, kuru dzīvesvietas adrese deklarēta ārvalstī, jāņem vērā, ka attiecīgi arī tiesības uz citiem VSAA pakalpojumiem tiks vērtētas kā ārpus Latvijas dzīvojošām personām.

Par dzīvesvietas adreses deklarēšanu ārvalstī, kurā nedzīvo, jāuzzina Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas