E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27947
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Ja ilgstoši nav izmantots atvaļinājums

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. novembrī, 2022
Jānis

Sveicināti!
Darba devējam ir pienākums izmaksāt atlīdzību par visu periodu, par kuru darbinieks nav izmantojis ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, kad darba tiesiskās attiecības tiek izbeigtas un darbinieks ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu nav izmantojis.
Kā ir situācijā, ja darbinieks nav bijis ikgadējā apmaksātajā atvaļinājumā jau piecus gadus (ne darbinieka iniciatīvas dēļ), taču tagad darba devējs tomēr piedāvā izņemt ikgadējo atvaļinājumu, attiecīgi turpinot darba tiesiskās attiecības? Par kādu periodu tiek izmaksāta atvaļinājuma nauda? Cik dienu atvaļinājums ir piešķirams? Kas notiek ar atvaļinājuma naudu par minētajiem pieciem gadiem – tā tiek dzēsta vai tiks izmaksāta, kad darbinieks pārtrauks darba tiesiskās attiecības?
Pateicos par sniegto atbildi!

A
atbild:
29. novembrī, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darbiniekam ar likumu ir garantētas tiesības uz pilnvērtīgu atpūtu, par vienu darba gadu izmantojot darba devēja piešķirtu un apmaksātu atvaļinājumu četru kalendāra nedēļu apmērā. Darbiniekam ir tiesības darba devējam prasīt atvaļinājuma piešķiršanu, iesniedzot attiecīgu iesniegumu, ja uzņēmumā netiek veidots atvaļinājumu izmantošanas grafiks.

Ja ikgadējais atvaļinājums ilgstoši nav izmantots un ir izveidojies uzkrājums, tad to var izmantot pa daļām, kā arī pēc iespējas pievienojot ikgadējam atvaļinājumam daļu no uzkrātā atvaļinājuma. Piemēram, izmantot atvaļinājumu piecu vai sešu kalendāra nedēļu apmērā.

Piešķirot darbiniekam atvaļinājumu, darba devējs to apmaksā atbilstoši Darba likuma 75. pantā noteiktajam, piemērojot vidējās izpeļņas aprēķinu. Atvaļinājuma laikā darba devējs apmaksā tikai darba dienas.

Neizmantotā atvaļinājuma daļa un samaksa par to netiek dzēsta. Darbinieks, turpinot darba tiesiskās attiecības, vai nu pakāpeniski izmanto uzkrāto atvaļinājumu un saņem par to samaksu, vai, darba attiecības izbeidzot, saņem pilnu neizmantotā atvaļinājuma kompensāciju.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas