E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33859
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kas ir papildu pakalpojums Patērētāju tiesību aizsardzības likuma izpratnē

J
jautā:
09. septembrī, 2024
Raimonds

Labdien! PTAL noteikts: ja patērētājs izmanto atteikuma tiesības saskaņā ar šo pantu un saistībā ar patērētāja kreditēšanas līgumu ir noslēgts līgums par papildu pakalpojumu, kuru sniedz kredīta devējs vai trešā persona saskaņā ar trešās personas un kredīta devēja noslēgto līgumu, tad līgums par papildu pakalpojumu tiek izbeigts. Vai, lūdzu, varētu izskaidrot šā panta nozīmi? Ko nozīmē līgums par papildus pakalpojumu? Kas skaitās trešās personas?

A
atbild:
Šodien
Patērētāju tiesību aizsardzības centrs
Dace Dreijere, Patērētāju atbalsta, sabiedrības informēšanas un komunikāciju daļas vecākā konsultante

Patērētāju tiesību aizsardzības centra speciālisti skaidro: Patērētāju tiesību aizsardzības likuma 12.1 pantā noteiktās atteikuma tiesības no kreditēšanas līguma iekļautas saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2008. gada 23. aprīļa direktīvu 2008/48/EK Par patēriņa kredītlīgumiem un ar ko atceļ Direktīvu 87/102/EEK (turpmāk – direktīva) 14. pantu. Direktīvas 14. panta 4. punkts nosaka: ja kreditors vai trešā puse saistībā ar kredītlīgumu sniedz papildu pakalpojumu, pamatojoties uz līgumu starp trešo pusi un kreditoru, uz patērētāju vairs neattiecas papildu pakalpojums, ja patērētājs īsteno savas atteikuma tiesības saistībā ar kredītlīgumu saskaņā ar šo pantu.

Noteiktās situācijās kopā ar kreditēšanas līgumu ir obligāts arī cits līgums – piemēram, Kasko apdrošināšana līzinga gadījumā, nekustamā īpašuma apdrošināšana hipotekārā kredīta gadījumā, kartes līgums kredītkartes gadījumā u. tml. Proti, nevar noslēgt tikai kreditēšanas līgumu, nenoslēdzot arī otru līgumu par papildu pakalpojumu. Turklāt papildu pakalpojumu sniedz vai nu pats kredītu devējs, vai kāda trešā persona, ar kuru kredīta devējam ir noslēgts līgums, piemēram, apdrošinātājs, maksājumu pakalpojumu sniedzējs.

Līdz ar to – ja patērētājs izmanto atteikuma tiesības un atsakās no kreditēšanas līguma, tad vienlaikus tiek izbeigts arī līgums par papildu pakalpojumu, ja šo papildu pakalpojumu, kas bija tieši saistīts ar kreditēšanas līgumu, ir sniedzis pats kredīta devējs vai kredīta devējam šo pakalpojumu sniedza trešā persona savā starpā noslēgtā līguma ietvaros. Normas mērķis ir nepieļaut, ka saistīto pakalpojumu izmantošana kavē patērētāju izmantot atteikuma tiesības no kreditēšanas līguma.

Ja patērētājs pēc savas brīvas izvēles pēc kreditēšanas līguma noslēgšanas papildus noslēdz citu līgumu, tad uz to neattiecas šajā daļā noteiktais par papildu pakalpojuma līguma izbeigšanu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 207 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas