E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27739
Lasīšanai: 3 minūtes

Kopīpašums un komunālie pakalpojumi

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. novembrī, 2022
Smaida

Labdien! Kopīpašumā, kura daļu otra mantojuma saņēmēja puse nevēlējās pārdot manai ģimenei, kaut gan īpašumā dzīvojam vairāk kā 20 gadu, bet viņi tagad grasās ievākties īpašumā, šobrīd tiek kārtotas formalitātes, lai noslēgtu un ierakstītu zemesgrāmatā koplietošanas līgumu. Elektrības un ūdens līgumi ir manis slēgti un es tos apmaksāju. Pagaidām ir mutiska vienošanās, ka otri īpašuma mantotāji, kas ir ievākušies mājas 2. stāvā, maksās man 50% no ūdens rēķina. Nevēlos ar to ņemties un gaidīt katru mēnesi, kad viņi veiks man pārskaitījumu. Vai man ir tiesības atslēgt mājas 2. stāvu no ūdens un elektrības padeves, pieprasot, lai ievelk atsevišķu padevi un paši slēdz līgumu ar pakalpojuma nodrošinātājiem?

A
atbild:
07. novembrī, 2022
Rīgas Stradiņa universitātes Sociālo zinātņu fakultāte
Inga Kudeikina, Dr. iur., asociētā profesore

Civillikuma 1067. panta pirmā daļa noteic, ka īpašuma tiesība, kas pieder uz vienu un to pašu nedalītu lietu vairākām personām nevis reālās, bet tikai domājamās daļās, tā ka sadalīts vienīgi tiesību saturs, ir kopīpašuma tiesība. Tātad tikai visi kopīpašnieki kopā kā viens vesels ir tiesīgi rīkoties ar kopīpašuma priekšmetu. Kopīpašniekiem ir jāvienojas par rēķinu apmaksas kārtību tā, lai tā apmierinātu abus kopīpašniekus, noslēdzot kopīpašuma dalītas lietošanas līgumu. Ja to nevar izdarīt labprātīgi – ceļama prasība tiesā.

Iespējama arī situācija, kurā kopīpašnieki vēršas pie pakalpojumu sniedzējiem ar lūgumu uzstādīt atsevišķus skaitītājus, ja to tehniski ir iespējams izdarīt. Bet tas ir jādara abiem kopīpašniekiem kopā, jo Civillikuma 1068. panta otrā daļa noteic, ka neviens atsevišķs kopīpašnieks nevar bez visu pārējo piekrišanas ne apgrūtināt kopīpašuma priekšmetu ar lietu tiesībām, ne atsavināt to visā tā sastāvā vai pa daļām, ne arī kaut kādi to pārgrozīt. Tādēļ katram kopīpašniekam ir tiesība protestēt pret tādu viena vai visu pārējo kopīpašnieku rīcību, un šo tiesību viņam nevar atņemt ar balsu vairākumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas