E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2756
Lasīšanai: 4 minūtes
4
4

Samazinot darbinieku skaitu, darbinieku ar invaliditāti atlaist nedrīkst

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. augustā, 2013
Zigmārs

Ja nekas nemainīsies, tad atbrīvots esmu ar 5.septembri, DL 101.panta pirmās daļas 9.punktu. Kā jāaprēķina atlaišanas pabalsts, ja no 5.februāra līdz 5.augustam slimots. Alga augustā aptuveni 500 LVL. Darba stāžs uzņēmumā 13 gadi. Esmu 3.grupas invalīds. Cits darbs netika piedāvāts. Vai atlaišanu var apstrīdēt? Citas štata vienības netika samazinātas.

A
atbild:
26. augustā, 2013
Valsts darba inspekcija
Vilnis Virza, Darba tiesību nodaļas vadošais juriskonsults

Pirmkārt, jāuzsver, ka attiecībā uz darbinieku, invalīdu, darba devējs nedrīkst piemērot Jūsu jautājumā minēto uzteikuma pamatojumu - tiek samazināts darbinieku skaits.

Saskaņā ar Darba likuma 109.panta 2.daļu darba devējam aizliegts uzteikt darba līgumu ar darbinieku, ja viņš atzīts par invalīdu, izņemot gadījumus, kas ir noteikti Darba likuma 47.panta 1.daļā un 101.panta 1.daļas 1., 2., 3., 4., 5., 7. un 10.punktā.

Līdz ar to gadījumā, ja tiek pārkāptas darbinieka tiesības turpināt darba tiesiskās attiecības, pamatojoties uz Darba likuma 123.pantu, Jūs kā darbinieks varat celt prasību tiesā par atjaunošanu darbā. 

Par vidējās izpeļņas aprēķināšanu

Saskaņā ar Darba likuma 75.panta 4.daļu mēneša vidējo izpeļņu aprēķina, pēdējo sešu mēnešu darba samaksas kopsummu dalot ar seši. Vēršam uzmanību, ka minētā panta daļas tulkojamas kopsakarā ar citām šā panta daļām, un nav pieļaujama kādas šā panta daļas prioritāra piemērošana visos iespējamos gadījumos bez izņēmuma, nesaistot to ar panta vispārīgo jēgu – aprēķināt atbilstošu vidējo izpeļņu.

Tātad likumdevējs, lai pēc iespējas objektīvāk veiktu izpeļņas aprēķinu, ir izvēlējies sešu mēnešu periodu, kurā iegūtā darba samaksa tiek dalīta nevis vienkārši ar skaitli seši, bet ar sešiem mēnešiem, tādējādi iegūstot “mēneša vidējo izpeļņu”.

Minētā panta daļa ir piemērojama tikai tajos gadījumos, kad darbinieks šos sešus mēnešus ir nostrādājis pilnā apmērā, t.i., darbiniekam šajā periodā nav bijusi darbnespēja vai atvaļinājums, vai cits attaisnojošs iemesls darba neveikšanai. Pretējā gadījumā šis aprēķins nav atbilstoši pareizs un taisnīgs.

Darba inspekcija uzskata, ja, aprēķinot mēneša vidējo izpeļņu, nevar izmantot Darba likuma 75.panta ceturtajā daļā minēto formulu sakarā ar to, ka darbinieks ir nostrādājis mazāk par sešiem mēnešiem, tad jāpiemēro dienas vidējās izpeļņas aprēķins, kā to nosaka Darba likuma 75.panta 7.daļa, reizinot to ar vidējo kalendāro darbdienu skaitu mēnesī sešu mēnešu periodā, tādējādi iegūstot mēneša vidējo izpeļņu.

Līdzīgs vidējās izpeļņas aprēķināšanas princips nostiprināts Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 3.1pantā, kā arī Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamenta 2007.gada 28.februāra spriedumā SKA-88, kurā Senāts ir interpretējis Darba likuma 75.panta vispārīgos piemērošanas principus.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas