E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27173
Lasīšanai: 3 minūtes

Sūdzības par nelegālo nodarbinātību iesniegšanas termiņš

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. augustā, 2022
Antons

Labdien! Pēc cik ilga laika var iesniegt sūdzību par bijušo darba devēju, kurš neoficiāli (bez darba līguma) iekārtoja darbā? Strādāju no 15.12.2021., kopumā nostrādāju divas nedēļas.

A
atbild:
31. augustā, 2022
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Klientu atbalsta nodaļas vadītāja

Darba likums nosaka, ka darba līgums noformējams rakstveidā un parakstāms pirms darba uzsākšanas. Nav pieļaujamas situācijas nodarbināšanai bez rakstveidā noslēgta darba līguma.

Darba likuma 41. panta pirmā daļa nosaka, ja, noslēdzot darba līgumu, nav ievērota tā rakstveida forma, darbiniekam ir tiesības prasīt darba līguma izteikšanu rakstveidā. Šai nolūkā darbinieks var izmantot jebkurus pierādījumus, kas attiecas uz darba tiesisko attiecību pastāvēšanu un šo attiecību saturu. Turklāt šī panta otrā daļa nosaka, ja darbinieks un darba devējs vai vismaz viena no pusēm ir uzsākusi veikt nolīgtos pienākumus, rakstveida formai neatbilstošam darba līgumam ir tādas pašas tiesiskās sekas kā rakstveidā izteiktam darba līgumam.

Lai aizstāvētu savas tiesības, Jums ir svarīgi saglabāt jebkuru pierādījumu, ka faktiski nolīgtais darbs ir darīts.

Jums ir tiesības vērsties Valsts darba inspekcijā, ziņojot par nelegālo nodarbinātību, un tiesā, lai pierādītu darba tiesisko attiecību esamību.

Ja jautājumā par nelegālo nodarbinātību Jūs nolemjat ar iesniegumu vērsties Valsts darba inspekcijā, lai Valsts darba inspekcija veiktu uzņēmuma pārbaudi, iesniegumā jānorāda darba devēja nosaukums, reģistrācijas Nr. un faktiskā Jūsu nodarbināšanas vietas adrese un laiks, kurā veicāt darbu, kā arī jāpievieno cita svarīga informācija, kas var apliecināt Jūsu nodarbināšanas faktu attiecīgajā uzņēmumā, piemēram, darbinieku vārdus un uzvārdus, ar kuriem veicāt darbu un kuri var apliecināt Jūsu nodarbināšanas faktu, varbūt esat parakstījis kādus dokumentus, piemēram, darba aizsardzības instruktāžas žurnālu, darba kartības noteikumus u. tml., norādot un iesniedzot jebkurus pierādījumus, kas var apliecināt Jūsu nodarbināšanas faktu. Iesniegumam jābūt parakstītam ar pašrocīgu parakstu vai ar drošu elektronisko parakstu.

Papildus paskaidrojam, ka atbilstoši Administratīvās atbildības likuma 118. panta pirmajā daļā noteiktajam administratīvā pārkāpuma procesu var uzsākt ne vēlāk kā viena gada laikā no pārkāpuma izdarīšanas dienas, bet, ja pārkāpums ir ilgstošs, – no pārkāpuma pārtraukšanas dienas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas