E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27037
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Nodokli par nomāto dzīvokli samaksā juridiskā persona

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. augustā, 2022
Santa Upīte

Labdien! Man ir jautājums par IIN 10% aprēķināšanu no dzīvokļa iznomāšanas juridiskai personai SIA, kas ir paziņota saimnieciskā darbība. Noslēgts dzīvokļa iznomāšanas līgums par 300 eiro mēnesī. SIA man katru mēnesi ieskaita bankas kontā 272,72 eiro. IIN gada deklarācijā man parādās, ka apliekamie ienākumi ir 272,72 eiro un IIN – 27,27 eiro. Vai šāds aprēķins ir pareizs, vai gadījumā IIN netiek aprēķināts no nomas maksas 300 eiro, nevis no summas, kas man tiek pārskaitīta uz bankas kontu?

A
atbild:
15. augustā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Paziņotās saimnieciskās darbības nodokļa režīmā (jāmaksā 10% iedzīvotāju ienākuma nodoklis), ja dzīvokli iznomā juridiskai personai, nodokli ietur un valsts budžetā iemaksā ienākuma (nomas maksas) izmaksātājs. Gada ienākuma deklarāciju iznomātājs var nesniegt, norādīts Valsts ieņēmumu dienesta informācijā par šī nodokļa režīmu.

Aizpildot gada ienākumu deklarāciju, ieturēto nodokli D11 pielikumā norāda kā avansā samaksāto nodokli (pamatojoties uz iesniegtajiem paziņojumiem par fiziskām personām izmaksātajām summām, deklarācijā nodoklis tiek norādīts automātiski). Iznomātājam ir tiesības papildus kā izdevumus, kas saistīti ar ienākuma gūšanu, norādīt samaksāto nekustamā īpašuma nodokļa summu, kas ir dokumentāri apliecināti izdevumi.

Par nodokļa piemērošanu varat uzzināt, sazinoties ar VID – elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) sadaļā “Sarakste ar VID”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas