E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33511
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Nakts darba un virsstundu darba apmaksa

J
jautā:
07. augustā, 2024
Inga

Labdien! Strādāju maiņu darbu. Ir dienas, vakara un nakts maiņas, kas mainās pa nedēļām. Katru mēnesi jāstrādā piecas (reizēm 10) nakts maiņas. Vai esmu nakts darbinieks? Vai nakts maiņā nav jāstrādā tikai septiņas, nevis astoņas darba stundas? Vai nakts darbiniekiem arī dienas un vakara maiņās jāstrādā tikai septiņas darba stundas, kas nozīmē 35 stundas nedēļā? Vai nedēļā, kurā strādāju piecas nakts maiņas (kopā 40 stundas), man jāsaņem piemaksa par piecām virsstundām?

A
atbild:
23. augustā, 2024
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Nakts darbs ir ikviens darbs, ko veic nakts laikā vairāk nekā divas stundas. Ar nakts laiku saprotams laikposms no plkst. 22.00 līdz 6.00. Attiecībā uz bērniem nakts laiks Darba likuma izpratnē ir laika periods no plkst. 20.00 līdz 6.00. 

Darba likuma 138. panta otrajā daļā noteikts, ka nakts darbinieks ir darbinieks, kurš parasti veic nakts darbu saskaņā ar maiņu grafiku vai vismaz 50 dienas kalendāra gadā.  

Līdz ar to, ja saskaņā ar maiņu grafiku veicat nakts darbu vismaz 50 dienas kalendāra gadā, Darba likuma izpratnē esat nakts darbinieks.  

Kā paredzēts Darba likuma 138. panta trešajā daļā, nakts darbiniekam normālais dienas darba laiks saīsināms par vienu stundu (no astoņām uz septiņām stundām). Līdz ar to nakts darbinieka normālais darba laiks ir septiņas stundas dienā, 35 stundas nedēļā. Vienlaikus vēršama uzmanība, ka Darba likuma 138. panta trešajā daļā cita starpā noteikts, ka nakts darbiniekam normālais dienas darba laiks netiek saīsināts, ja tas nepieciešams uzņēmuma darbības īpatnību dēļ.  

Darba likumā nav noteikti apstākļi, kas varētu liecināt par Darba likuma 138. panta trešajā daļā minētajām “uzņēmuma darbības īpatnībām”. Attiecīgo apstākļu konstatēšana un izvērtēšana ir darba devēja kompetencē. Valsts darba inspekcijas ieskatā uzņēmuma darbības īpatnības varētu būt pamatotas, piemēram, ar nepieciešamību nodrošināt nepārtrauktu darba gaitu u. tml. Tādējādi tas, vai jūsu uzņēmumā nakts darbiniekam normālais dienas darba laiks tiek saīsināts par vienu stundu, skaidrojams, vēršoties pie darba devēja.  

Darba likuma 136. panta pirmajā daļā noteikts, ka virsstundu darbs ir darbs, kuru darbinieks veic virs normālā darba laika. Attiecīgi, ja nakts darbinieka normālais darba laiks ir septiņas stundas dienā, 35 stundas nedēļā, darbs, kas veikts virs septiņām stundām dienā, 35 stundām nedēļā, uzskatāms par virsstundu darbu. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 128 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas