E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27030
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Mājoklis
6
6

Fasādes atjaunošana mājā, kura ir kopīpašums

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. augustā, 2022
Dana

Labdien. Jau vairāk nekā divu gadu garumā mēģinām panākt to, ka dzīvokļu mājā Rīgā, Brīvības ielā 114, tiek plānota mājas fasādes atjaunošana, ko paredz arī Rīgas domes saistošie noteikumi par vēsturisko māju fasādes atjaunošanu. Diemžēl bezcerīgi. Tā kā ēka ir kopīpašums, tad saprotam, ka nepieciešama 100% kopīpašnieku piekrišana. Diemžēl divas no īpašniecēm, kam pieder vairāki dzīvokļi šajā mājā (dzīvokļi izdoti īrei gan radiem, gan svešiem cilvēkiem), ir kategoriski pret. Brīvības 114 mājai ir biedrība, kur valdē ir viena no šīm īpašniecēm. Kā šo situāciju atrisināt? Lielākā daļa dzīvokļa īpašnieku ir par mājas renovāciju, jo saprot situāciju saistībā ar nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) palielināšanos, tomēr esam strupceļā, jo divu īpašnieku dēļ, kam pieder vairāki dzīvokļi, nekādi nevaram iegūt 100% piekrišanu remontam. Kā arī regulāri šīs īpašnieces vai nu neierodas uz kopsapulcēm, lai lemtu svarīgus jautājumus, vai novilcina/kavē/nepilda pieņemtos lēmumus, kas saistīti ar visu dzīvokļa īpašnieku interesēm. Lielākā daļa dzīvokļu ir gatavi līdzmaksājumam ēkas renovācijai, bet nav gatavi ilgtermiņā maksāt palielināto NĪN. Šīs dzīvokļa īpašnieces tieši kaitē pārējiem dzīvokļa īpašniekiem, jo tas ilgtermiņā ietekmēs personīgos finansiālos līdzekļus. Viņas traucē nekustamā īpašuma uzturēšanai. Paldies.

A
atbild:
25. augustā, 2022
Rīgas dome
Kaspars Līcītis, Zīmola un komunikācijas pārvaldes Ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinators

Atbilstoši Civillikuma 1068. panta pirmajai un otrajai daļai rīkoties ar kopīpašuma priekšmetu kā visumā, tā arī noteiktās atsevišķās daļās drīkst tikai ar visu kopīpašnieku piekrišanu; bet, ja kāds no viņiem rīkojas atsevišķi, tad šī rīcība ne vien nav spēkā, bet arī uzliek pēdējam pienākumu atlīdzināt pārējiem zaudējumus, kas viņiem ar to nodarīti. Neviens atsevišķs kopīpašnieks nevar bez visu pārējo piekrišanas ne apgrūtināt kopīpašuma priekšmetu ar lietu tiesībām, ne atsavināt to visā tā sastāvā vai pa daļām, ne arī kaut kādi to pārgrozīt. Tādēļ katram kopīpašniekam ir tiesība protestēt pret tādu viena vai visu pārējo kopīpašnieku rīcību, un šo tiesību viņam nevar atņemt ar balsu vairākumu.

Savukārt Civillikuma 1068. panta trešā daļa paredz, ka izņēmums no šiem noteikumiem pieļaujams tajā gadījumā, kad kāds no kopīpašniekiem izdara kopīpašuma priekšmetā tādas pārgrozības, ko prasījusi nepieciešama vajadzība, piem., nepieciešamu ēkas izlabojumu. Tad viņam ir tiesība prasīt no pārējiem kopīpašniekiem, lai tie samērīgi atlīdzina viņa izdoto summu līdz ar procentiem.

No minētās tiesību normas izriet, ka gadījumā, ja ēkas fasāde ir tādā tehniskā stāvokli, kuru sertificēts būvspeciālists, kam ir tiesības veikt ēkas tehnisko apsekošanu, ir konstatējis kā neapmierinošu, pirms avārijas vai avārijas stāvoklī esošu, no kā izriet, ka fasādes atjaunošana ir nepieciešama, lai glābtu ēku no bojāejas, fasādes atjaunošanu var ierosināt pat viens no kopīpašniekiem, nesaņemot pārējo kopīpašnieku piekrišanu.

Citos gadījumos 100% kopīpašnieku saskaņojums ir obligāts.

Papildus norādāms, ka atbilstoši Civillikuma 1074.1 pantam kopīpašnieku vairākums pēc kopīpašnieka daļu lieluma var prasīt tā kopīpašnieka daļas atsavināšanu, kurš kopīpašumā, ļaunprātīgi izlietojot savas tiesības vai nepildot pienākumus kā krietnam un rūpīgam saimniekam, rada pārējiem kopīpašniekiem vai trešām personām būtisku kaitējumu.

Kopīpašnieka daļa atsavināma pārējiem kopīpašniekiem, atdodot šo daļu vienam vai vairākiem kopīpašniekiem ar pienākumu atlīdzināt to naudā vai pārdodot izsolē kopīpašnieku starpā (slēgtā izsolē). Ja neviens no pārējiem kopīpašniekiem neizsaka vēlmi iegūt atsavināmo daļu vai arī tiesai ir pamatotas šaubas par šādu atsavināšanas veidu piemērotību, tiesa noteic šo daļu pārdot atklātā izsolē.

Ja kopīpašnieka daļu nav izdevies pārdot izsolē kopīpašnieku starpā, tā pārdodama atklātā izsolē.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas