E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33467
Lasīšanai: 5 minūtes
1
2
1
2

Nosacījumi pašvaldības līdzfinansējumam par pansionāta apmaksu

J
jautā:
02. augustā, 2024
Lilija

Labdien! Ir vientuļais pensionārs, kas dzīvo Rīgā un kam ir arī savs īpašums – dzīvoklis, kurā viņš ir deklarēts. Pensionāram nav ne bērnu, ne laulātā, ne tuvu radu. Ir vienīgi oficiāls aizgādnis, kas par viņu rūpējas. Pensionārs pirms vairākiem gadiem, kad vēl bija pie labas veselības, ir atstājis oficiālu testamentu pie notāra, attiecīgi vienīgo nekustamo īpašumu novēlot aizgādnim. Pēdējos mēnešos pensionāra veselības stāvoklis ir krasi pasliktinājies, kā rezultātā tiek apsvērta doma par viņa ievietošanu pansionātā. Pensionāra pensija nenosedz visu pansionāta ikmēneša maksu. Pensionāram nav ne trūcīgā, ne maznodrošinātā statusa. Cik saprotams pēc Rīgas domes saistošajiem noteikumiem, Rīgas pašvaldība šādā situācijā var līdzfinansēt lielāko daļu šīs maksas par uzturēšanos ilgstošas sociālās aprūpes institūcijā – pansionātā. Jautājums: ja Rīgas valstspilsēta līdzfinansē lielāko daļu pansionāta izmaksu, vai, atklājoties mantojumam, pašvaldība nebūs kā kreditors, kas tomēr gribēs atgūt naudu, ko bija maksājusi par šī pensionāra uzturēšanos pansionātā konkrētajā periodā (iespējams pat vairākus gadus)? Vai aizgādnim šajā gadījumā nebūs pašvaldībai jāizmaksā daļa no mantojuma par šo pansionāta izmantošanas pakalpojumu? Jau iepriekš pateicos par atbildi! 

A
atbild:
07. augustā, 2024
Rīgas dome
Aldis Strapcāns, Labklājības departamenta Sociālās pārvaldes Sociālo pakalpojumu nodaļas pilngadīgām personām vadītāja vietnieks

Piešķirot klientam ilgstošās sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā pakalpojumu (turpmāk – SAC), īpašums netiek vērtēts. Samaksa par pakalpojumu noteikta 06.03.2020. Rīgas domes saistošajos noteikumos Nr. 3 “Rīgas valstspilsētas pašvaldības sniegto sociālo pakalpojumu saņemšanas un samaksas kārtība”, ievērojot Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 8. panta sestajā daļā noteikto: “Ja persona pieprasa pašvaldības pilnībā vai daļēji apmaksātus ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijas pakalpojumus, pašvaldības sociālais dienests, ievērojot šā likuma 5. panta otrajā daļā noteikto, novērtē personas maksātspēju, pamatojoties uz personas sniegto informāciju par ienākumiem un noslēgtajiem uzturlīgumiem.”  

Nosacījumi samaksai par ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā pakalpojumu: 

1. Ja klients izvēlas saņemt SAC pakalpojumu Rīgas pašvaldības vai saskaņā ar Rīgas pašvaldības iepirkumu nodrošinātā SAC pakalpojuma sniedzēja institūcijā, tad klients maksā 85% no savas pensijas un pensijas piemaksas vai valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta un/vai citiem ienākumiem atbilstoši Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā un Ministru kabineta noteikumos noteiktajam apmēram, kā arī no saistošo noteikumu 125. punktā noteiktajiem ienākumiem, tai skaitā no valsts pabalsta transporta izdevumu kompensēšanai invalīdam, kuram ir apgrūtināta pārvietošanās. 

Ja klienta samaksa par aprūpes institūcijas pakalpojumu nesedz pilnu SAC pakalpojuma cenu, tad Rīgas pašvaldība maksā starpību starp šo pakalpojuma cenu un klienta veikto samaksu. 

2. Ja klients izvēlas saņemt SAC pakalpojumu institūcijā, kura nav Rīgas pašvaldības institūcija vai ar kuru pašvaldība nav noslēgusi iepirkuma līgumu, tad par SAC pakalpojumu maksā klients 85% no savas pensijas un pensijas piemaksas vai valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta un/vai citiem ienākumiem atbilstoši Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā un Ministru kabineta noteikumos noteiktajam apmēram, kā arī no saistošo noteikumu 125. punktā noteiktajiem ienākumiem, tai skaitā no valsts pabalsta transporta izdevumu kompensēšanai invalīdam, kuram ir apgrūtināta pārvietošanās. 

Ja klients nespēj samaksāt pilnu SAC pakalpojuma cenu, tad Rīgas pašvaldība maksā starpību starp SAC pakalpojuma cenu un klienta veikto samaksu par SAC pakalpojumu, bet ne vairāk kā 500 eiro mēnesī vai ģimenes tipa sociālā pakalpojuma sniedzēja institūcijā – ne vairāk kā 800 eiro mēnesī. 

Ja iepriekšminētā klienta un Rīgas pašvaldības samaksa par SAC pakalpojumu nesedz pilnu SAC pakalpojuma cenu, tad starpību starp SAC pakalpojuma pilnu cenu un klienta un pašvaldības veikto samaksu par SAC pakalpojumu var veikt klienta apgādnieks, citas fiziskas vai juridiskas personas. Ja klienta, pašvaldības, klienta apgādnieka, citas fiziskas vai juridiskas personas samaksa par SAC pakalpojumu nesedz pilnu SAC pakalpojuma cenu, tad klientam ir tiesības izvēlēties saņemt SAC pakalpojumu Rīgas pašvaldības vai saskaņā ar Rīgas pilsētas pašvaldības iepirkumu nodrošinātā SAC pakalpojuma sniedzējā institūcijā. 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas