E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26808
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Pieļautās kļūdas dokumentā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. jūlijā, 2022
Jānis

Saņēmu sev nelabvēlīgu lēmumu no pašvaldības. Lēmumā atradu drukas kļūdu, proti, vietā, kur ir uzskaitīti konstatētie fakti, trūkst punkti: Nr. 8, 9, 10, 11, 12, 13 un 14, šie punkti ir izlaisti. Acīmredzot dokumenta sastādītājs ir kļūdījies ar numerāciju, bet dokumenta parakstītājs to nav pamanījis. Vai šāda kļūda var kalpot par iemeslu atcelt lēmumu, ja izdomāju vērsties tiesā? Internetā lasīju, ka dokumentu var atcelt, ja dokumentā pieļautā kļūda maina lietas būtību. Manā gadījumā varētu teikt, ka nemaina, bet tai pašā laikā man nav uzticības šādam dokumentam, jo, ja kļūdās tādā vietā, kā es varu zināt, ka nav vēl kāda kļūda. Varbūt tie punkti ir speciāli izdzēsti.... Gandrīz prasās griezties pie pašvaldības ar iesniegumu, lai pašvaldība atsūta pilnu lēmuma versiju, jo trūkst manis iepriekš minēto punktu. Kā man labāk rīkoties? Jo nav man saprotams, kā var pieļaut šādas kļūdas, it sevišķi pašvaldība, tāpēc jau eksistē četru acu princips, lai pārbaudītu un šādas kļūdas nebūtu. Ceru, ka pašvaldība, pieņemot budžetu, nepieļauj šādas kļūdas.

A
atbild:
22. jūlijā, 2022

Administratīvā procesa likuma 72. pants “Kļūdu labošana” noteic, ka

(1) Iestāde jebkurā laikā administratīvā akta tekstā var izlabot acīmredzamas pārrakstīšanās vai matemātiskā aprēķina kļūdas, kā arī citas kļūdas un trūkumus, ja tas nemaina lēmuma būtību.

(2) Adresātam ir tiesības prasīt, lai šā panta pirmajā daļā minētās kļūdas izlabo.

Tādējādi, ja jums rodas šaubas, vai iestāde administratīvajā aktā nav pieļāvusi vēl kādas kļūdas, ir jāvēršas ar iesniegumu pašvaldībā par kļūdu labošanu un lūgumu atkārtoti caurskatīt noformēto dokumentu attiecībā uz iespējamo kļūdu identificēšanu.

Likuma 10. pants paredz: privātpersona var paļauties, ka iestādes rīcība ir tiesiska un konsekventa. Iestādes kļūda, kuras pieļaušanā privātpersona nav vainojama, nedrīkst radīt privātpersonai nelabvēlīgas sekas.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas