E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26647
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
2
1
2

Dzīvokļa īpašnieka pienākumi

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. jūnijā, 2022
Maris

Labdien! Esmu daudzdzīvokļu mājas dzīvokļa īpašnieks un ēkai pieguļošā zemes gabala kopīpašnieks. Ēku pārvaldībā ir pārņēmusi DzĪKS, kuras valdē ir daži dzīvokļu īpašnieki. Ēku un pieguļošo zemesgabalu apsaimnieko trešā persona: noalgots apsaimniekotājs. Būšu ļoti pateicīgs ar jūsu palīdzību noskaidrojot šādus jautājumus: 1) Vai ir mans obligāts pienākums, izņemot obligātos apsaimniekošanas un ēkas uzturēšanas izdevumus, papildus maksāt DzĪKS kasē, ja neesmu tās biedrs un nesaņemu nekādas atskaites par to finanšu izlietojumu? 2) Vai DzĪKS ir tiesības noteikt jebkādu tarifu, kas šobrīd pacelts četrkārtīgā apmērā, norādot to kā “palielināšanas iemaksu apjomu mājas fondā”? Vai mans pienākums ir veikt šīs apmaksas, ja tie nav ārpuskārtas remontdarbi? 3) Vai DzĪKS ir tiesības neapmaksas gadījumā likt man maksāt soda procentus, ja tas neattiecas uz ārkārtas remontdarbiem, tajā skaitā ēkas apsaimniekošanas un uzturēšanas darbiem? 4) Vai DzĪKS ir tiesības izmantot kopīpašuma pagalmu, lai to iznomātu citu ēku automašīnu īpašniekiem par papildu maksu, liedzot man kā kopīpašniekam piekļūt pie sava īpašuma ar auto, neskatoties uz to, ka NĪN ikgadējās iemaksas par šo zemi man ir ap 500 EUR, bet izmantošanas iespējas tiek liegtas? 5) Vai DzĪKS ir tiesības piestādīt man rēķinu par siltā ūdens stāvvada nomaiņu ēkā, ja tā nav avārijas situācija, tas nav ārpuskārtas remonts un caur manu dzīvokli neiet karstā ūdens stāvvads? Tas ir likvidēts pirms vairākiem gadiem, saskaņojot ar kopīpašniekiem un “Rīgas siltumu”, izstrādājot projektu, jo tas bija nelietderīgs pēdējais posms ēkā, bez cirkulācijas iespējām. Jau iepriekš pateicos jums par atbildi!

A
atbild:
06. jūlijā, 2022
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jolanta Kramerovska, zvērināta advokāte

Pirmajā jautājumā nav sniegta informācija, par kādu maksājumu DzīKS kasē ir runa, tāpēc nevar sniegt precīzu atbildi. Vispārīgi DzīKS kā ēkas apsaimniekotāja ir tiesīga saņemt  visus maksājumus, kas paredzēti pārvaldīšanas līgumā vai noteikti ar dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu. Uzkrājumu apjoms tiek noteikts ar dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu, un, ja tāds ir pieņemts, tad tas attiecīgi ir saistošs visiem dzīvokļu īpašniekiem.

Soda procentu pamatojumam, to apjomam jābūt saskaņā ar dzīvokļu īpašnieku kopības un DzīKS noslēgto ēkas pārvaldīšanas līgumu. Dzīvokļu īpašnieku kopība saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likumu ir tiesīga izlemt arī kopīpašumā esošās daļas lietošanas kārtības noteikšanu dzīvokļu īpašnieku starpā, ja pieņemts lēmums par koplietošanas zemes gabala iznomāšanu trešajām personām, tad šāds lēmums ir saistošs visiem dzīvokļa īpašniekiem.

Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 4. panta 1. daļas 1. punkta noteikumiem ūdens stāvvada remonts apmaksājams saskaņā ar iepriekš minētā likuma 10. panta noteikumiem. Ja dzīvokļu īpašnieku kopība izlēmusi veikt inženierkomunikāciju kārtējo remontu, tad dzīvokļa īpašnieka pienākums ir segt šos izdevumus atbilstoši dzīvokļa īpašumā ietilpstošās kopīpašuma domājamās daļas apmēram.

Lai labāk izprastu dzīvokļa īpašnieka tiesības un pienākumus, dzīvokļu īpašnieku kopības kompetenci un lēmumu pieņemšanas kārtību, aicinu iepazīties ar Dzīvokļu īpašuma likumu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas