E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26213
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Kā aprēķina atvaļinājuma naudu, ja ir ilgstoši slimots

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. maijā, 2022
Līga

Labdien! Kā aprēķina atvaļinājuma naudu, ja 6 mēnešu periodā bija 2,5 mēnešus ilga B slimības lapa? Ja jāsāk strādāt, piemēram, 5. datumā. Vai šis mēnesis arī jāpieskaita pie atvaļinājuma? Paldies!

A
atbild:
18. maijā, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Atvaļinājuma naudas aprēķinam piemēro vidējās izpeļņas aprēķinu atbilstoši Darba likuma 75. panta regulējumam, kas noteic, ka visos gadījumos, kad darbiniekam izmaksājama vidējā izpeļņa, tā aprēķināma par pēdējiem sešiem kalendāra mēnešiem no darba algas, no normatīvajos aktos, darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktajām piemaksām, kā arī no prēmijām.

Konkrētajā situācijā, ja sešu mēnešu periodā ir slimots, aprēķinot vidējo izpeļņu, darba devējs ievēros Darba likuma 75. panta trešās un ceturtās daļu:

Mēneša vidējo izpeļņu aprēķina, dienas vidējo izpeļņu reizinot ar mēneša vidējo darba dienu skaitu pēdējos sešos kalendāra mēnešos (saskaitot darba dienas pēdējos sešos kalendāra mēnešos un šo kopsummu dalot ar seši).

Dienas vidējo izpeļņu aprēķina, pēdējo sešu kalendāra mēnešu darba samaksas kopsummu dalot ar šajā periodā nostrādāto dienu skaitu. Ja darbiniekam ir noteikts summētais darba laiks, dienas vidējo izpeļņu aprēķina, stundas vidējo izpeļņu reizinot ar vidējo nostrādāto stundu skaitu darba dienā, kuru aprēķina, pēdējo sešu mēnešu laikā nostrādāto stundu skaitu dalot ar kalendāra darba dienu skaitu (izņemot attaisnotu prombūtni) pēdējo sešu mēnešu laikā. Nostrādāto dienu skaitā neietilpst pārejošas darbnespējas dienas, atvaļinājuma dienas un dienas, kad darbinieks nav veicis darbu šā likuma 74. panta pirmajā un sestajā daļā minētajos gadījumos.

Proti, aprēķinam tiks ņemtas vērā sešu mēnešu periodā reāli nostrādātās darba dienas, neieskaitot slimības periodu.

Vidējās izpeļņas aprēķinā ieskaita sešus mēnešus, sākot ar mēnesi, kas ir pirms atvaļinājuma mēneša.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 40 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas