E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26200
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Darba samaksas aprēķināšana un izmaksa

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. maijā, 2022
Elīna

Labdien! Tika sastādīts darba līgums, kurā tika uzrakstīts, ka darbs atalgojums ir 10 eiro stundā. Bet, kad sāku strādāt, paziņo, ka maksās par izdarīto darbu, un tikai brīvdienās maksā par stundām, bet tas nav rakstīts līgumā. Vai tas ir pārkāpums?

A
atbild:
21. maijā, 2022
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Ar darba līgumu darbinieks uzņemas veikt noteiktu darbu, pakļaujoties noteiktai darba kārtībai un darba devēja rīkojumiem, bet darba devējs – maksāt nolīgto darba samaksu un nodrošināt taisnīgus, drošus un veselībai nekaitīgus darba apstākļus. Darba līgumā jāietver Darba likuma 40. panta otrajā daļā noteiktā informācija, t. sk. nolīgtās darba samaksas apmērs un izmaksas laiks.

Darba likumā nošķirtas divas algu sistēmas – laika alga un akorda alga.

Ja līdzēji darba līgumā vienojas par laika algu, tad darba līgumā to var noteikt kā mēnešalgu vai kā stundas algas likmi.

Ja līdzēji darba līgumā vienojas par akorda algu, darbiniekiem ir jāizpilda konkrētas, darba devēja noteiktas darba normas saskaņā ar uzņēmumā apstiprinātiem akorda darba samaksas izcenojumiem. Darba devējam ir pienākums rakstveidā iepazīstināt darbinieku ar veicamo darbu izcenojumiem un veikt precīzu darbinieka paveiktā darba uzskaiti un apmaksu.

Darbiniekam darba samaksa aprēķināma un izmaksājama, ņemot vērā faktiski nostrādāto darba laiku (laika algas gadījumā) vai paveiktā darba daudzumu (akorda algas gadījumā) un darba līgumā nolīgto darba samaksas apmēru.

Saskaņā ar Darba likuma 71. pantu, izmaksājot darba samaksu, darba devējam jāizsniedz darba samaksas aprēķins, kurā norādīta izmaksātā darba samaksa, ieturētie nodokļi un veiktās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kā arī nostrādātās stundas, tajā skaitā virsstundas, nakts laikā un svētku dienās nostrādātās stundas. Saņemot darbinieka pieprasījumu, darba devējam ir pienākums šo aprēķinu izskaidrot. Līdz ar to, ja darbiniekam nav saprotams darba devēja veiktais darba samaksas aprēķins, jums ir tiesības vērsties pie darba devēja ar lūgumu izskaidrot izsniegtajā darba samaksas aprēķinā ietverto informāciju.

Ja darba devējs nenodrošina darba samaksas izmaksu atbilstoši nolīgtajam darba samaksas apmēram, jums atbilstoši Darba likuma 94. panta pirmajai daļai savu aizskarto tiesību un likumīgo interešu aizsardzībai ir tiesības vērsties ar sūdzību pie darba devēja. Ja darba devējs sūdzību neizskata vai arī pēc sūdzības izskatīšanas nenovērš tiesību aizskārumu, atbilstoši Darba strīdu likumā noteiktajam, jums ir tiesības izmantot arī citus instrumentus savu aizskarto tiesību un likumīgo interešu aizsardzībai – saskaņā ar Darba strīdu likumu savu aizskarto tiesību un likumisko interešu aizsardzības nolūkā ir tiesības vērsties tiesā ar prasības pieteikumu par neizmaksātas darba samaksas piedziņu. Tāpat jums ir tiesības vērsties Valsts darba inspekcijā ar iesniegumu par darba tiesiskās attiecības regulējošo normatīvo aktu pārkāpumiem, lai Valsts darba inspekcija veiktu uzņēmuma pārbaudi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas