E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26095
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Komandējuma pazīmes

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. aprīlī, 2022
Dace

Labdien! Uzņēmums atrodas Rīgā, esmu uzņēmuma darbinieks, kurš dzīvo Cēsīs. Notiek projektēšanas darbi Cēsīs, un šajā projektā es veicu darbu. Vai šis darbs Cēsīs skaitās kā komandējums, un vai man pienākas komandējuma dienasnauda?

A
atbild:
27. aprīlī, 2022
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Komandējuma definīcija, kas ietverta Ministru kabineta noteikumu Nr. 969 “Kārtība kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi” 2. punktā, paredz, ka komandējums ir darbinieka ar darba devēja rakstisku rīkojumu apstiprināts brauciens uz noteiktu laiku uz citu apdzīvotu vietu Latvijas Republikā vai, ja darbinieka pastāvīgā darbavieta ir ārvalstī, − ārvalstī, vai uz ārvalstīm, kā arī no ārvalstīm uz Latvijas Republiku (ja darbinieka pastāvīgā darba vieta ir ārvalstīs), lai pildītu darba (dienesta) uzdevumus vai paaugstinātu zināšanas un paaugstinātu kvalifikāciju (mācību komandējums). Darbinieku komandējumā darba devējs nosūta ar rīkojumu. Komandējuma ilgumu nosaka darba devējs.

Darbiniekam par komandējuma laiku atlīdzina Ministru kabineta noteikumos Nr. 969 noteiktos izdevumus, tajā skaitā ceļa (transporta) izdevumus un dienasnaudu, lai kompensētu papildu izdevumus, kas rodas komandējuma laikā (piemēram, par ēdināšanu, dažādiem pakalpojumiem). Darba devējam ir pienākums segt tos izdevumus, kas atbilstoši noteiktajam komandējumam rodas, darbiniekam dodoties no pastāvīgās darbavietas uz komandējuma vietu (un atpakaļ).

Atbilstoši norādītajam, ja darbiniekam darba līgumā norādītā darbavieta atrodas, piemēram, Rīgā, un darbinieks ar darba devēja rīkojumu tiek norīkots braucienam uz noteiktu laiku uz citu apdzīvotu vietu Latvijas Republikā, lai pildītu darba uzdevumus, pirmsšķietami saskatāmas komandējuma pazīmes. Tomēr vēršama uzmanība uz Ministru kabineta noteikumu Nr. 969 II nodaļā noteiktajiem papildnosacījumiem komandējumiem Latvijas Republikā. Proti, saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 969 21.2. apakšpunktu, ja darbinieks bijis komandējumā Latvijas Republikā, viņam atlīdzina dienasnaudu − astoņus eiro par katru komandējuma dienu. Ja darbinieks komandējuma laikā katru dienu var atgriezties pastāvīgajā dzīvesvietā un tas ir ekonomiski pamatoti, institūcijas vadītājs var pieņemt lēmumu par dienasnaudas atlīdzināšanu 50% apmērā no minētās summas. Ja darbinieks tiek komandēts tikai uz vienu dienu un var atgriezties pastāvīgajā dzīvesvietā, ievērojot normatīvajos aktos noteikto darba un atpūtas režīmu, dienasnauda netiek maksāta.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas