E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26076
Lasīšanai: 2 minūtes

Piedalīšanās ceļu satiksmē

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. aprīlī, 2022
Sabine

Bērnam nopirkām elektrisko kvadraciklu (1000 v) ar maksimālo jaudu līdz 30 km/h. Vai bērns drīkst ar to braukt pilsētā un pie mājas ar ātrumu 5 km/h?

A
atbild:
16. augustā, 2022

Saskaņā ar ceļu satiksmes likuma 91 punktu elektroskrejritenis ir ar elektromotoru aprīkots transportlīdzeklis, kura konstrukcijā paredzētais maksimālais ātrums nepārsniedz 25 kilometrus stundā, kuram nav pedāļu un kurš paredzēts vienam cilvēkam, un ir aprīkots ar stūri vai roku atbalstu, kas ir mehāniski savienots ar kāju atbalsta virsmu.

Jautājumā aprakstītā ierīce spēj attīstīt lielāku ātrumu, nekā tas ir paredzēts likumā, līdz ar to minētā ierīce nav atzīstama vai pielīdzināma elektroskrejritenim.

Jāpiebilst, ka elektroskrejriteni ir tiesīgas vadīt personas, kuras sasniegušas vismaz 14 gadu vecumu un ir ieguvušas velosipēda vadītāja apliecību.

Jautājumā nav minēts bērna vecums, taču šim apstāklim ir sekundāra nozīme, jo ne Ceļu satiksmes likums, ne Ceļu satiksmes noteikumi (Ministru kabineta 2015. gada 2. jūnija noteikumi Nr. 279 “Ceļu satiksmes noteikumi”) neparedz piedalīties ceļu satiksmē (tai skaitā pa ietvēm vai velo ceļiem) ar šāda veida iekārtu.

Šāda veida izklaides ierīču lietošana ir paredzēta privātās slēgtās teritorijās, nevis publiskajā telpā ar mērķi piedalīties ceļu satiksmē. No minētā secināms, ka šādu ierīču vadīšana pilsētās vai pie mājas (ja vien tā nav privāta slēgta teritorija), neņemot vērā braukšanas ātrumu, nav atļauta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas