E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26041
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Mēneša darba samaksas apmērs

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. aprīlī, 2022
Jānis

Labdien! Ir noteikts normālais darba laiks ar summētu laika uzskaiti. Vai par 23 darba dienām ir jāsaņem tikpat liela alga kā par 20 darba dienām? Piemēram, februārī bija 20 darba dienas, saņēmu tikpat, cik par martu, kurā bija 23 darba dienas. Paldies!

A
atbild:
27. aprīlī, 2022
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Darba devējs ir tiesīgs izvēlēties, kādu darba samaksas sistēmu noteikt uzņēmumā: laika algas sistēmu vai akorda darba samaksas sistēmu. Ja līdzēji vienojas par laika algu, darba līgumā to var noteikt kā mēnešalgu vai kā stundas algas likmi. Norādāms, ka Darba likumā nav paredzēti noteikumi, kādos apstākļos darba devējam būtu jānosaka akorda algas vai laika algas sistēma un kādos apstākļos laika algas gadījumā būtu nosakāma mēnešalga vai stundas algas likme. Līdz ar to apstāklis, ka darbiniekam ir nolīgta summētā darba laika organizācija, neaizliedz darba devējam darba samaksas apmēru noteikt kā mēnešalgu.

Ja ir noteikta mēnešalga, tā ir attiecināma un izmaksājama par veiktu darbu nolīgtā darba laika ietvaros. Piemēram, ja darbiniekam nolīgta mēnešalga, normālais darba laiks (8 stundas  dienā, 40 stundas nedēļā) ar summētā darba laika organizāciju un pārskata periods viens mēnesis, tad, darbiniekam mēnesī nostrādājot visu nolīgto darba laiku (visu attiecīgā mēneša normālā darba laika stundu skaitu), ir izmaksājama nolīgtā mēnešalga. Tas nodrošināms, ievērojot principu, ka darbiniekam mēnešalga izmaksājama neatkarīgi no normālā darba laika stundu daudzuma mēnesī.

Tas nozīmē, ka gan par veiktu darbu normālā darba laika ietvaros 2022. gada februārī (normālā darba laika stundu skaits 5 dienu darba nedēļai ir 160), gan 2022. martā (normālā darba laika stundu skaits 5 dienu darba nedēļai ir 184) darbiniekam izmaksājamās mēnešalgas apmērs nemainās.

Savukārt, ja darbiniekam nolīgta nevis mēnešalga, bet gan stundas algas likme, par veiktu darbu normālā darba laika ietvaros konkrētajos kalendāra mēnešos darbiniekam izmaksājamās darba samaksas apmērs būs atšķirīgs.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas