E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20754
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Reģistri
8
8

Vai visi, kas reģistrēti Uzņēmumu reģistrā, ir juridiskas personas

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. augustā, 2020
mikus

Vai visi, kas reģistrēti Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā (reģ. Nr. 90000270634), ir uzskatāmi par juridiskām personām?

A
atbild:
11. augustā, 2020
Uzņēmumu reģistrs
Edgars Buka, Juridiskās nodaļas juriskonsults

Saskaņā ar likuma “Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru” vispārīgajiem noteikumiem un 1. pantu Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrs (turpmāk – reģistrs) reģistrē ne tikai likumā noteiktos tiesību subjektus, lai tiem nodibinātu juridiskās personas statusu, bet arī juridiskos faktus, kā arī nodrošina normatīvajos aktos noteikto ziņu par reģistrētajiem tiesību subjektiem un juridiskajiem faktiem publisku ticamību un pieejamību. Papildus juridiskajām personām reģistrs reģistrē dažādus juridiskos faktus un tiesību subjektus, kuri nav juridiskas personas. Visi reģistra vestie reģistri apskatāmi šeit.

Civillikuma 1407. pantā noteikts, ka par juridiskām personām atzīstamas valsts, pašvaldības, personu apvienības, iestādes, nodibinājumi un lietu kopības, kurām piešķirta juridiska personība. Tomēr nevienā no Latvijas normatīvajiem aktiem nav dota juridiskās personas legāldefinīcija. Arī tiesību teorijā nav vienota viedokļa par to, kas ir juridiska persona.

Piemēram, komercreģistrā tiek reģistrētas kapitālsabiedrības, kuras ir juridiskas personas, jo Komerclikuma 135. panta otrajā daļā noteikts, ka kapitālsabiedrība iegūst juridiskās personas statusu ar brīdi, kad tā ir tikusi ierakstīta komercreģistrā. Tajā pašā laikā komercreģistrā reģistrētie individuālie komersanti un personālsabiedrības nav juridiskās personas. Komercreģistrā tiek reģistrēti arī juridiskie fakti – filiāles atvēršana (komercreģistrā reģistrētā filiāle nav uzskatāma par atsevišķu tiesību subjektu, bet par atsevišķi nodalītu komersantam piederošas mantas daļu). 

Lai konstatētu, vai reģistra vestajā reģistrā reģistrētais tiesību subjekts uzskatāms par juridisko personu, attiecīgajā normatīvajā aktā jābūt tieši noteiktam, ka konkrētajam tiesību subjektam ir juridiskās personas statuss. Reģistra vestajos reģistros tiek reģistrētas šādas juridiskās personas:

Attiecībā uz publisko personu un iestāžu sarakstu norādāms, ka tajā tiek reģistrētas gan juridiskas personas (pašvaldības un citas atvasinātas publiskas personas), gan arī dažādas iestādes, kas nav juridiskas personas. Kā jau iepriekš norādīts, saskaņā ar Civillikuma 1407. pantu par juridiskām personām atzīstamas valsts, pašvaldības, personu apvienības, iestādes, nodibinājumi un lietu kopības, kurām piešķirta juridiska personība. Ievērojot minēto, par iestādi Civillikuma 1407. panta izpratnē atzīstama patstāvīga jeb autonoma valsts iestāde. Tā kā tiešās pārvaldes iestādes atbilstoši Valsts pārvaldes iekārtas likumā noteiktajam savā darbībā pārstāv valsti, tās nav iestādes Civillikuma 1407. panta izpratnē, un tām nav juridiskas personas statusa.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas