E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25475
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
5
5

Šķūņa un garāžas nojaukšana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. februārī, 2022
Inguna

Iegādājos dzīvojamo māju ar zemi. Uz zemesgabala atrodas arī saimniecības ēka, šķūnītis, kam kadastrā norādīts statuss “būve bez subjekta”, un metāla garāža, kas kadastrā neparādās. Vēlos liekās, zemesgrāmatā nereģistrētās, ēkas nojaukt. Vai bijušais īpašnieks (pārdevējs) var kaut kādā mērā pretendēt uz šīm ēkām?

A
atbild:
02. martā, 2022
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Toms Vilnis, zvērināts advokāts

Saskaņā ar Civillikuma 968. pantu uz zemes uzcelta un cieši ar to savienota ēka atzīstama par tās daļu. No jūsu jautājumā ietvertās informācijas saprotu, ka šķūnis un garāža nav ierakstīti zemesgrāmatā kā patstāvīgs īpašuma objekts. Ievērojot minēto un jūsu jautājumā ietvertos faktiskos apstākļus, iespēja, ka nekustamā īpašuma bijušais īpašnieks vai kāda cita trešā persona varētu “pretendēt” uz šķūni un garāžu, piemēram, prasot atzīt savas īpašuma tiesības uz minētajām ēkām, vērtējama kā zema. Kategoriskas atbildes sniegšanai būtu nepieciešams iepazīties ar attiecīgā nekustamā īpašuma un tā pārdošanas dokumentiem.

Jebkurā gadījumā jūsu jautājumā minētā šķūņa un garāžas nojaukšanai un citu darbību veikšanai ar šīm ēkām var rasties juridiski šķēršļi, kuri būs jānovērš. Konkrētu un lietderīgu atbildi par nepieciešamajām darbībām minēto ēku nojaukšanā jums varēs sniegt jurists, iepazīstoties ar visu nepieciešamo informāciju.

Vienlaikus norādu, ka Saeima šobrīd izskata likumprojektu “Grozījumi Civilprocesa likumā”, kura mērķis ir ieviest regulējumu (speciālu kārtību), kas ļaus zemes īpašniekiem vienkāršā tiesvedības procesā apvienot vienotā īpašumā uz savas zemes atrodošās ēkas (būves) ar nenoskaidrotu piederību, kas uzceltas padomju laikā (īpašuma tiesību konstatēšana sevišķā tiesāšanas kārtībā, ņemot vērā Civillikuma 968. pantā ietverto prezumpciju, ka uz zemes uzcelta un cieši ar to savienota ēka atzīstama par tās daļu). Minētā likumprojekta apraksts ir atrodams arī LV portāla rakstā “Zemi varēs apvienot vienotā īpašumā ar nenoskaidrotas piederības būvi”.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas