E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31613
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

Kuram pēc šķiršanās piederēs ar hipotekāro kredītu iegādātais dzīvoklis

J
jautā:
01. februārī, 2024
Zane

Kam šķiršanās gadījumā paliek ar hipotekāro kredītu iegādātais dzīvoklis? Tas ir noformēts uz sievas vārda, kura arī apmaksā kredīta ikmēneša izmaksas un visus komunālos maksājumus. Pirmā iemaksa tika veikta ar sievas vecāku atbalstu. Kredīts būs jāmaksā vēl 18 gadus. Ģimenē ir viens nepilngadīgs bērns.

A
atbild:
08. februārī, 2024

Laulību atbilstoši Civillikuma 69., 70., 77. pantā noteiktajam nevarēs šķirt ne pie notāra, ne tiesā, kamēr laulātie nebūs vienojušies par kopīgā nepilngadīga bērna aizgādību, turpmāko saskarsmi ar bērnu, bērna uzturlīdzekļiem un arī kopīgās mantas sadali.

Tātad, šķirot laulību, laulātajiem ir jāvienojas par kopīgās mantas sadali. Laulāto kopīgā manta ir tā, ko tie iegūst laulības laikā par abu kopējiem līdzekļiem, un šī manta šķiroties ir jādala.

Kā to paredz Civillikuma 89., 90.,  91. pants, laulātajiem var būt sava atsevišķā manta. Jautājumā jau ir norādīts, ka sieva vienpersoniski veic kredītmaksājumus par dzīvokli, kā arī visus komunālos maksājumus. Tas nozīmē, ka dzīvoklis ir sievas atsevišķā manta. Tā kā atbilstoši Civillikuma 99. pantā noteiktajam katrs laulātais par savām saistībām atbild visupirms ar savu mantu (vai savu kopīgās mantas daļu), arī pēc šķiršanās hipotekārie maksājumi ir jāveic sievai.

Jums ir jāatceras, ka arī pēc šķiršanās vecākiem ir pienākums rūpēties par savu bērnu samērā ar savām spējām (atbilstoši Civillikuma 179. pantā noteiktajam). Tas nozīmē, ka ir jāgādā par bērna dzīvesvietu, mācībām, uzturu un citām vajadzībām. Vecāki bērnu uztur līdz viņa pilngadībai – 18 gadiem – vai arī, ja bērns turpina mācīties, līdz 24 gadiem.

Bērna uzturlīdzekļu minimālais apmērs ir noteikts Ministru kabineta noteikumos Nr. 37 “Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam”, tomēr šķiroties vecāki var vienoties par lielākiem uzturlīdzekļiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas