E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2543
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Par kopīpašuma daļas izīrēšanu

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūlijā, 2013
Ēvalds Malahovskis

Mans jautājums par kopīpašuma daļas izīrēšanu (2511 no 24.06.2013.) bija nepareizi formulēts, tāpēc arī atbilde ir nepilnīga. Stāvokļa skaidrojums: Orita Puriņa kopš 1976.gada dzīvo atsevišķā mājā ar kad. Nr.42010030715003, kopš 1976.g. saņēma to no savas vecāsmammas kā likumīgu mantojuma daļu. Māja bija dzīv. Nr.1. Mājai ir virtuve un divas nelielas istabas. Otru (sētas māju), kā dzīvokli Nr.2 kā dāvinājumu 1990.g. īpašumā reāli saņēma Laima Malahovska. Tagad šai ēkai ir kad. Nr.42010030715004 un atsevišķa adrese - Dzelzceļa iela Nr.24B. Šai mājai ir virtuve un tikai viena istaba, tāpēc pircēju nav, varam tikai izīrēt. Puriņa no sadales atsakās. Kāds likums atļauj viņai saņemt mūsu ienākumus? Viņa mūsu īpašuma uzturēšanā nav nekādi piedalījusies un arī uz šodienu atsakās saņemt mūsu palīdzību sava īpašuma uzturēšanā.nav,varam tikai izīrēt.Puriņa no sadales atsakās. Kāds likums atļauj viņai saņemt mūsu ienākumus? Viņa musu īpašuma uzturēšanā nav nekādi piedalījusies un arī uz šodienu atsakās saņemt mūsu palīdzību sava īpašuma uzturēšanā.

A
atbild:
08. jūlijā, 2013
ZAB "Kalniņa, Lapsa un partneri"
Jānis Lapsa, zvērināts advokāts

Iesūtītajā jautājumā trūkst svarīgas informācijas, piemēram, nav saprotams, vai tas ir kopīpašums vai arī divi atsevišķi īpašumi. Ja tie ir atsevišķi īpašumi, tad katrs īpašnieks ar to var rīkoties pēc saviem ieskatiem, kā to nosaka Civillikuma 927.pants. Savukārt, ja tas ir kopīpašums, tad atbilstoši Civillikuma 1068.pantam kopīpašniekiem jārīkojas kopā, tostarp, ja vēlas īpašumu izīrēt vai iznomāt. 

Ja abi kopīpašnieki nevar vienoties par īpašuma lietošanu, var vērsties tiesā ar attiecīgu prasību par lietošanas kārtības noteikšanu. Šeit gan jāskatās, vai būs pamats prasības celšanai un jāpēta visi dokumenti.

Kā galējais līdzeklis ir uzskatāma kopīpašuma dalīšana. Ja par dalīšanu nevar vienoties labprātīgi, tad tas darāms tiesas ceļā, un tiesai ir jādala kopīpašums jebkurā gadījumā – piekrīt kāds no kopīpašniekiem vai nepiekrīt (Civillikuma 1074.pants). 

Atklāts paliek jautājums, kā šī dalīšana notiek. Iespējami dažādi veidi, risinājums atkarīgs no konkrētās lietas apstākļiem, un atsevišķos gadījumos tas notiek pēc tiesas ieskatiem. Proti, kopīpašumu var sadalīt reāli. Jūsu gadījumā it kā tas būtu iespējams, jo ir divas mājas, bet noteikti jāņem vērā apbūves noteikumi un minimālās zemesgabala platības, un tātad – pastāv iespēja, ka reāli dalīt tomēr nevar. 

Civillikuma 1075.pants noteic: ja 1074.pantā norādītā dalīšanas gadījumā kopīpašnieki nevar vienoties par tās veidu, tad tiesa, raugoties pēc dalāmā priekšmeta īpašībām un lietas apstākļiem, vai nu piespriež katram no kopīpašniekiem reālas daļas, uzliekot, kad vajadzīgs, vienai daļai zināmus servitūtus par labu otra daļai, vai atdod visu lietu vienam kopīpašniekam, ar pienākumu samaksāt pārējiem viņu daļas naudā, vai noteic lietu pārdot, izdalot ieņemto naudu kopīpašnieku starpā, vai arī izšķir jautājumu ar lozi, it īpaši tad, kad jāizšķir, kam no kopīpašniekiem paturēt sev pašu lietu un kas no viņiem apmierināms ar naudu. 

Tā kā katrā lietā ir savas nianses, ar īpašuma dokumentiem būtu ieteicams vērsties pie jurista/advokāta, kurš šādās lietās ir specializējies.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 254 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas