E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25409
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Veselība
4
4

Pacienta līdzmaksājums

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2022
Ints

Tagad ar 2022. gadu no pacienta līdzmaksājumiem atbrīvoti 2. grupas invalīdi. Lūdzu konkrēti, vai būs man jāapmaksā 10 eiro par diennakts ārstēšanos slimnīcā? (Invalīds uz mūžu – 69 g.)

A
atbild:
07. martā, 2022

No 2022. gada 1. janvāra tiek paplašināts to personu grupu loks, kurām nav jāveic pacientu līdzmaksājumi, saņemot valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus.

To paredz Veselības aprūpes finansēšanas likuma Pārejas noteikumu 4. punkts, kas stājās spēkā 2022. gadā.

Tas nozīmē, ka no pacientu līdzmaksājumu veikšanas turpmāk ir atbrīvotas arī personas, kurām ir noteikta II grupas invaliditāte.

Atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem Latvijā 2020. gadā bija 193 154 pilngadīgas personas ar invaliditāti, no tām 89 273 personas ar II grupas invaliditāti.

Pacienta līdzmaksājumu apmēri visās ārstniecības iestādēs, kuras noslēgušas līgumu ar Nacionālo veselības dienestu, ir vienādi un ir noteikti Ministru kabineta noteikumu Nr. 555 “Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtība” 13. pielikumā “Pacienta līdzmaksājuma apmērs”. Piemēram, apmeklējot ģimenes ārstu, ir jāveic līdzmaksājums 2 eiro (no 65 gadu vecuma – 1 eiro), savukārt par ārstēšanos diennakts stacionārā – 10 eiro, sākot no otrās dienas u. tml.

MK noteikumu Nr. 555 160. un 161. punkts paredz, ka kopējais pacienta līdzmaksājuma apmērs par katru stacionēšanas reizi vienā stacionārajā ārstniecības iestādē nedrīkst pārsniegt 355 eiro, savukārt pacienta līdzmaksājumu summa par kalendāra gadā saņemtajiem ambulatorajiem un stacionārajiem veselības aprūpes pakalpojumiem nedrīkst pārsniegt 570 eiro.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 76 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas