E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25162
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Par kvalifikācijas paaugstināšanas izdevumu segšanas kompensāciju

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. janvārī, 2022
Jānis

Labdien! Strādāju valsts iestādē. Pirms gada, 14. maijā, pabeidzu kursus, un bija noslēgts līgums, ka pēc kursu pabeigšanas, ja izbeidz darba attiecības ātrāk pa gadu, ir jāatmaksā kursu izmaksas. Līgums ir balstīts uz MK noteikumu Nr. 465 46. pantu. Domāju iet bērna kopšanas atvaļinājumā no šī gada 1. maija un pēc bērna kopšanas atvaļinājuma beigām iet prom no darba. Doma ir gada beigās iet prom no darba, teiksim, 1. decembrī, vienlaikus izbeidzot bērna kopšanas atvaļinājumu. Vai man var piemērot sankcijas, ja es neatstrādāju šīs 14 dienas? Vai arī bērna kopšanas atvaļinājums ir dienesta pienākumu sastāvdaļa (gluži kā parastais ikgadējais atvaļinājums)?

A
atbild:
19. janvārī, 2022
Valsts kanceleja
Santa Jirgensone, Komunikācijas departamenta konsultante

Jūsu jautājumā sniegtā informācija nav pietiekama, lai varētu sniegt izsmeļošu atbildi, līdz ar to norādām uz atsevišķām niansēm saistībā ar izdevumu segšanu. 

Jautājumus par kompensāciju mācību izdevumu segšanai un kvalifikācijas paaugstināšanas izdevumu segšanu regulē MK noteikumi Nr. 565 “Noteikumi par valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku sociālajām garantijām”.

Jautājumā ir dota atsauce uz noteikumu Nr. 565 46. punktu, taču vienlaikus norādīts, ka līgums ir ticis noslēgts par kursu apmeklēšanu un ka jāatmaksā kursu izmaksas, ja pārtrauc nodarbinātības attiecības ātrāk par gadu.

Norādām, ka noteikumu Nr. 565 46. punkts regulē jautājumu par mācību maksas kompensācijas atmaksu (nevis kvalifikācijas paaugstināšanas mācību kursu maksas atmaksu). Tāpat arī noteikumu Nr. 565 46. punktā minētā mācību maksas kompensācija ir jāatmaksā tad, ja pēc mācību maksas kompensācijas saņemšanas institūcijā amata (dienesta, darba) pienākumi ir pildīti mazāk par trim gadiem (nevis vienu gadu, kā norādīts jautājumā).

Savukārt noteikumu Nr. 565 53. un 54. punktā ir regulēts jautājums par kvalifikācijas paaugstināšanas mācību kursu maksas atmaksu atkarībā no kursu ilguma un norises vietas un paredz, ka atmaksa ir jāveic, ja amata pienākumi institūcijā pēc kvalifikācijas paaugstināšanas mācību kursiem ir pildīti mazāk par vienu gadu.

Tātad regulējums par kvalifikācijas paaugstināšanas mācību kursu maksas atmaksu (noteikumu Nr. 565 53. un 54. punkts) ir atšķirīgs no regulējuma par mācību maksas kompensācijas atmaksu (noteikumu Nr. 565 46. punkts), līdz ar to aicinām konsultēties ar iestādes personāla vadības speciālistu, lai piemērotu atbilstošo regulējumu

Attiecībā par noteikumu Nr. 565 normās minēto “pildījusi amata (dienesta, darba) pienākumus institūcijā mazāk par gadu” norādām, ka noteikumos nav tieši paredzēts, ka šajā laikā būtu faktiski jāveic amata pienākumi, līdz ar to Valsts kancelejas ieskatā šajā laikā ir ieskaitāms arī prombūtnes laiks (tostarp, piemēram, atvaļinājumi un darbnespēja).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas