E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25149
Lasīšanai: 5 minūtes
2
2

Cik auksti var būt darbā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. janvārī, 2022
Laila

Labdien! Vēlos noskaidrot, pie kuras kategorijas skaitās veikala darbinieki (zāles darbinieki, kasieri), kad runa ir par pieļaujamo gaisa temperatūru darbavietā. Šobrīd aukstajā ziemas laikā mūsu veikalā apkures katls ir saplīsis. Vadība neko lietas labā īsti nedara, meistars atbrauc, paskatās, kaut ko izdara, ka uz mirkli iet, un aizbrauc, bet pēc neilga laika atkal nedarbojas. Svētkos, protams, arī neviens nelikās ne zinis, darbinieki ir tā pārsaluši, ka nespēj koncentrēties darāmajiem darbiem. Šobrīd gaisa temperatūra noliktavā ir vien 12 grādu. 14 h garajā darba dienā nav nevienas vietas, kur pat uz mirkli apsildīties. Vai darbinieki var atteikties ierasties darbā, ja netiek nodrošināti atbilstoši darba apstākļi? Un vai par to var atlaist?

A
atbild:
05. janvārī, 2022
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Saskaņā ar Darba aizsardzības likuma 27. panta pirmo daļu darba devējs ir atbildīgs par nodarbināto drošību un veselību darbā. Darba aizsardzības normatīvie akti noteic, ka darba devējam ir jānovērtē tie darba vides apstākļi un riski, kuros darbinieki strādā vai kam tie ir pakļauti darba laikā, kā arī jāveic atbilstoši pasākumi risku samazināšanai vai novēršanai.

Viens no būtiskajiem darba vides faktoriem ir mikroklimats. Darba devējam ir jāievēro Ministru kabineta noteikumos Nr. 359 “Darba aizsardzības prasības darba vietās” noteiktās darba aizsardzības prasības, lai nodrošinātu drošas un veselībai nekaitīgas darbavietas, tai skaitā uzmanību pievēršot prasībām telpu mikroklimatam.

MK noteikumu Nr. 359 15.1. apakšpunktā noteikts, ka darba telpās nodrošina darba raksturam un nodarbināto fiziskajai slodzei atbilstošu mikroklimatu (gaisa temperatūru, gaisa relatīvo mitrumu, gaisa kustības ātrumu) atkarībā no fiziskās slodzes, kas nepieciešama attiecīgā darba veikšanai: MK noteikumu Nr. 359 1. pielikums.

Darba telpu mikroklimatam MK noteikumu Nr. 359 1. pielikumā noteiktās prasības atkarībā no fiziskās slodzes

Nr.
p.k.

Gada periods

Darba kategorija

Gaisa temperatūra
(C°)

Gaisa relatīvais mitrums (%)

Gaisa kustības ātrums (m/s)

1.

Gada aukstais periods (vidējā gaisa temperatūra ārpus darba telpām + 10 °C vai mazāk)

I1

19,0–25,0

30–70

0,05–0,15

II2

16,0–23,0

30–70

0,1–0,3

III3

13,0–21,0

30–70

0,2–0,4

2.

Gada siltais periods (vidējā gaisa temperatūra ārpus darba telpām vairāk par + 10 °C)

I1

20,0–28,0

30–70

0,05–0,15

II2

16,0–27,0

30–70

0,1–0,4

III3

15,0–26,0

30–70

0,2–0,5

Piezīmes.

  1. I kategorija – darbs nav saistīts ar fizisku piepūli vai prasa ļoti nelielu vai nelielu fizisku piepūli (piemēram, visi garīga darba darītāji, darbs pie dažādām vadības pultīm, darbs, kas tiek veikts sēdus, stāvus vai pārvietojoties, vieglu priekšmetu (līdz 1 kg) pārvietošana).
  2. II kategorija – darbs, kas saistīts ar vidēji lielu vai lielu fizisko piepūli (piemēram, pastāvīga smagumu (līdz 10 kg) celšana un pārvietošana, metināšana, metālapstrādes darbi).
  3. III kategorija – smags darbs (piemēram, pastāvīga smagumu (vairāk par 10 kg) celšana un pārvietošana).

Tādējādi darba devējiem ir jāveic pasākumi, lai darba telpās nodrošinātu normatīvajā regulējumā noteikto gaisa temperatūru. Papildus norādāms, ka attiecībā uz darbavietām, kuras izveidotas līdz MK noteikumu Nr. 359 spēkā stāšanās dienai (01.01.2010.), šo noteikumu 1., 2. un 3. pielikumā minētajām prasībām ir ieteikuma raksturs.

Valsts darba inspekcija iesaka darbiniekiem gadījumos, kad darbavietā ir pārāk auksti (vai karsti), vispirms vērsties pie darba devēja un darba aizsardzības speciālista un mēģināt atrisināt situāciju. Ja situāciju neizdodas atrisināt, darbiniekam ir tiesības vērsties ar iesniegumu Valsts darba inspekcijā, lai veiktu uzņēmuma pārbaudi. Valsts darba inspekcija, konstatējot normatīvajiem aktiem neatbilstošu gaisa temperatūru darba telpās, ir tiesīga izdot rīkojumu par pārkāpuma novēršanu, lai darba devējs nodrošinātu atbilstošus darba apstākļus.

Atbilstoši Darba aizsardzības likuma 18. panta pirmajā daļā noteiktajam darbiniekam ir tiesības atteikties no darba veikšanas, ja:

  • attiecīgā darba veikšana rada vai var radīt risku nodarbinātā vai citu personu drošībai un veselībai un šāds risks nav novēršams citādā veidā;
  • nav ievēroti Valsts darba inspekcijas brīdinājumi, rīkojumi vai lēmumi par darba aizsardzības organizāciju attiecīgajā darba vietā.

Par atteikšanos no darba veikšanas darbinieks nekavējoties paziņo tiešajam darba vadītājam vai darba aizsardzības speciālistam, vai darba devējam. Nav pieļaujama nekādu nelabvēlīgu seku radīšana darbiniekiem par Darba aizsardzības likuma 18. pantā minēto tiesību izmantošanu (izņemot rupju neuzmanību vai gadījumus, kad darbinieki rīkojušies ar ļaunu nolūku).

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas