E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24996
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Vai jāmaksā nodoklis no mantota vienīgā īpašuma pārdošanas ienākuma

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. decembrī, 2021
Marija

Labdien! 2017. g. ieguvu mantisko apliecību uz mantojumu pēc likuma 1/6 daļu no tēva īpašuma, kurš viņam piederēja no 1961. gada. 2021. g. pārdevu savu daļu. Šajā īpašumā nedzīvoju un nebiju deklarējies, tur dzīvoja māte un māsa ar ģimeni. Tas bija mans vienīgais īpašums, dzīvoju īrētā dzīvoklī, jaunu nepirkšu. Kādi nodokļi, kādā apmērā un termiņā man jāmaksā?

A
atbild:
16. decembrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā kārtībā likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Nodokļa likme ir 20% no starpības, kāda veidojas, no pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes un ieguldījumu vērtību.

Pārdodot īpašumu, vairākos gadījumos nodoklis no ienākuma nav jāmaksā. Atbrīvojums ir arī tad, ja nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz nekustamā īpašuma atsavināšanas dienai ir bijis fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums.

Turklāt, ja nekustamais  īpašums,  kuru  atsavina,  ir  mantots  līgumiskā, testamentārā vai likumiskā ceļā no  fiziskās personas, kuru ar maksātāju saista radniecība  līdz  trešajai  pakāpei  Civillikuma  izpratnē,  uzskata,  ka nekustamais īpašums ir maksātāja īpašumā no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā mantojuma atstājēja īpašums.

No jūsu informācijas izriet, ka nodoklis nebūs jāmaksā, ja pārdevāt savu mantoto īpašumu, kas ir vienīgais. Jo šajā gadījumā saskaņā ar likumu būtu uzskatāms, ka nekustamais īpašums piederējis ilgāk nekā piecus gadus (ieskaitot arī laiku, kad tas piederēja tēvam). Un tiktu izpildīti kritēriji nodokļa atbrīvojumam.

Nodokļus administrē Valsts ieņēmumu dienests. Lai savā individuālajā situācijā noskaidrotu nodokļa piemērošanu un tiesības uz atbrīvojumu, jāsazinās ar Valsts ieņēmumu dienestu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas