E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2472
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1

Paternitātes apstrīdēšana un noteikšana

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. jūnijā, 2013
Guna

Labdien. Manai meitai ir 11 gadi, kad viņa piedzima, tēva vietā bija svītriņa, kad viņai bija 1 gads, tad apliecībā ierakstīja tēva vietā vīrieti, ar ko tajā laikā biju kopā, bērnam dodot viņa uzvārdu, bet kurš nebija bioloģiskais tēvs un viņš to zināja, un ļoti to vēlējās. Mēs izšķīrāmies. 2006.gadā es apprecējos un mainīju bērnam uzvārdu uz savu laulību uzvārdu. Bioloģiskais tēvs par bērnu visus gadus neinteresējās un dzīvo ārzemēs. Vai ir iespējams mainīt tēva vārdu apliecībā uz bioloģisko un piedzīt uzturlīdzekļus no viņa? Viņš zina, ka tas ir viņa bērns, bet maksāšot tikai tad, ja būšot ierakstīts dzimšanas apliecībā.

A
atbild:
18. jūnijā, 2013
Tiesībsarga birojs
Laila Grāvere, Bērnu tiesību nodaļas vadītāja

Paternitātes brīvprātīgas atzīšanas apstrīdēšanu regulē Civillikuma 156.panta otrā daļa: apstrīdēt paternitātes atzīšanu var persona, kas paternitāti atzinusi, vai bērna māte divu gadu laikā, skaitot no dienas, kad viņi uzzināja par apstākļiem, kas izslēdz paternitāti.

Tiesības apstrīdēt citas personas brīvprātīgi atzītu paternitāti ir arī bioloģiskajam tēvam. Persona, kas sevi uzskata par bērna bioloģisko tēvu, paternitātes atzīšanu var apstrīdēt divu gadu laikā no bērna piedzimšanas dienas.

Konkrētajā gadījumā divu gadu termiņš ir nokavēts un ne māte, ne persona, kas paternitāti atzinusi, ne bioloģiskais tēvs nav tiesīgi paternitāti apstrīdēt.

Saskaņā ar Bāriņtiesu likuma 16.panta 5.punktu bāriņtiesai ir tiesības iesniegt tiesā prasības pieteikumus bērna interesēs. Attiecībā uz  prasības pieteikumiem par paternitātes pieņēmuma apstrīdēšanu un paternitātes noteikšanu izņēmumi nav paredzēti, uz bāriņtiesu neattiecas arī divu gadu termiņš. Līdz ar to bāriņtiesa ir tiesīga šādu prasību iesniegt.

Lai jautājumu risinātu, mātei ir jāvēršas ar iesniegumu savas dzīvesvietas bāriņtiesā un jālūdz bērna interesēs (bērna tiesību uz identitāti nodrošināšanai) iesniegt tiesā prasību par brīvprātīgi atzītas paternitātes apstrīdēšanu un paternitātes noteikšanu.

Pašreizējā situācijā māte ir tiesīga piedzīt uzturlīdzekļus no personas, kura paternitāti ir atzinusi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas