E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19978
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kāpēc profesionālās izglītības iestādē nenodrošina pusdienas

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. maijā, 2020
Inga

Laba ziņa daudzbērnu ģimenes bērniem: 1,42 eiro pusdienu nauda. Bet, ja bērni mācās profesionālajā skolā pēc 9. klases absolvēšanas, pusdienu naudas nav. Kāpēc tā? Vispārējā vidējā izglītība ilgst 3 gadus pēc pamatizglītības iegūšanas. Šiem skolēniem ir pusdienas gan 10., gan 11., gan 12. klasē. Bet profesionālās izglītības iestādes kursantiem nav nekā, vai viņiem ēst nevajag? (Latvijā vidējās pakāpes profesionālo izglītību var iegūt arodizglītības, amatizglītības un vidējās speciālās izglītības mācību iestādēs.)

A
atbild:
07. maijā, 2020
Tiesībsarga birojs
Laila Grāvere, Bērnu tiesību nodaļas vadītāja

Normatīvie akti ne pašvaldībai, ne valstij neuzliek absolūtu pienākumu nodrošināt skolēnu ēdināšanu. Uztura došanas pienākums bērnam saskaņā ar Civillikumu visupirms ir viņa vecāku pienākums. Ja vecāki nespēj to nodrošināt, viņiem ir jāvēršas dzīvesvietas pašvaldības sociālajā dienestā ar attiecīgu lūgumu. 

Saskaņā ar Izglītības likuma 17. panta 11. daļā noteikto pašvaldībai ir pienākums paredzēt vismaz vienu skolēnu kategoriju, kurai tā apmaksā brīvpusdienas skolā. Tie var būt bērni no maznodrošinātām vai trūcīgām ģimenēm, bērni no daudzbērnu ģimenēm, bērni ar īpašām vajadzībām u. tml. Arī bērni, kuri mācās citas pašvaldības skolā, un citās pašvaldībās deklarēti bērni. Ja pašvaldība nenodrošina brīvpusdienas konkrētajā gadījumā, bērna vecāki var vērsties pašvaldībā ar iesniegumu, lūdzot paredzēt ēdināšanas apmaksu skolēnu kategorijai, kurai atbilst viņu bērns.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 72 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas