E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23157
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Normatīvie akti paredz situāciju, kad bērna uzņemšana skolā tiek atteikta

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. maijā, 2021
Linda

Labdien! Skola atteicās uzņemt pirmklasnieku. Situācija šāda: pieteikums nosūtīts pieteikuma dienā plkst. 0.01 (pirmajā minūtē), bērns deklarēts Salaspils novadā kopš dzimšanas. Atteikuma iemesls: māte, kura arī bija deklarēta Salaspils novadā kopš 2013. gada, 2020. gada nogalē uz 14 dienām mainīja deklarēto dzīvesvietu. Šī iemesla dēļ tika atteikts, jo uzņemšanas noteikumos minēts, ka bērnam un vecākam jābūt deklarētam Salaspils novadā pirms 31.12.2020. Uzņemšanas noteikumos minēts: “9.1. bērna un viena no vecāka deklarētā dzīvesvieta ir pašvaldībā, un bērna brāļi vai māsas mācās attiecīgajā izglītības iestādē – 1. prioritāte; 9.2. kāds no bērna vecākiem ieņem attiecīgās izglītības iestādes pedagoga amatu – 2. prioritāte; 9.3. bērna un viena no bērna vecāka deklarētā dzīvesvieta ir pašvaldībā, un tā bija pašvaldībā līdz iepriekšējā kalendārā gada 31. decembrim – 3. prioritāte; 9.4. bērna un viena no bērna vecāka deklarētā dzīvesvieta ir pašvaldībā, un tā reģistrēta pašvaldībā pēc iepriekšējā gada 31. decembra – 4. prioritāte; 9.5. citi, šo noteikumu 9. punktā neminēti gadījumi – 5. prioritāte.“ Mūsu gadījumā mums piešķīra 5. prioritāti un bērns netika uzņemts. Bet bērns jau no 2014. gada ir deklarēts Salaspilī. Vai ir kāda iespēja apstrīdēt atteikumu? Citas latviešu skolas Salaspilī nav, un mums būs jāiet krievu skolā, ko mēs nevēlamies.

A
atbild:
12. maijā, 2021
Tiesībsarga birojs
Laila Grāvere, Bērnu tiesību nodaļas vadītāja

Katras pašvaldības pienākums ir nodrošināt bērniem, kuru dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, iespēju iegūt pirmsskolas izglītību un pamatizglītību bērna dzīvesvietai tuvākajā pašvaldības izglītības iestādē, paredz Izglītības likuma 17. pants. Tomēr, ņemot vērā, ka skolu iespējas uzņemt visus mācītiesgribētājus var būt ierobežotas, normatīvie akti paredz situāciju, kad skolēna uzņemšana tiek atteikta.

“Ja izglītības iestāde atsakās uzņemt izglītojamo attiecīgajā izglītības iestādē pamatizglītības vai vispārējās vidējās izglītības iegūšanai vai turpināšanai, direktors rakstiski informē iesnieguma iesniedzēju par izglītojamā uzņemšanas atteikumu un tā iemesliem. Direktors par atteikumu uzņemt izglītojamo valsts vai pašvaldības izglītības iestādē pamatizglītības iegūšanai vai turpināšanai informē arī attiecīgo pašvaldību. Pašvaldība, ja nepieciešams, sniedz vecākiem vai atbildīgajai amatpersonai informāciju par brīvajām vietām citās pašvaldības administratīvajā teritorijā esošajās izglītības iestādēs,” paredz Ministru kabineta noteikumu Nr. 591 “Kārtība, kādā izglītojamie tiek uzņemti vispārējās izglītības programmās, speciālajās izglītības iestādēs un speciālajās pirmsskolas izglītības grupās un atskaitīti no tām, kā arī pārcelti uz nākamo klasi” 21. pants.

Skolas lēmumu neuzņemt pirmklasnieku iespējams apstrīdēt, vēršoties pie skolas dibinātāja (pašvaldības), kā arī Izglītības kvalitātes valsts dienestā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 77 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas