E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16439
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Nekustamā īpašuma dāvinājums nepilngadīgam mazbērnam

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. martā, 2019
Ivars

Piecus gadus vecam bērnam vecvectētiņš uzdāvināja sev piederošo dzīvokli. Dāvinājums ir ar apgrūtinājumu, respektīvi, vecvectētiņš dzīvo dzīvoklī līdz mūža galam. Visi dokumenti ir nokārtoti, ir bāriņtiesas lēmums, ir zemesgrāmata uz bērna vārda. Par mantas pārvaldītāju ir noteikta bērna māte. Bērna māte ir laulībā ar bērna tēvu. Bērna māte nolēma, ka turpmāk nedzīvos kopā ar bērna tēvu, un lika bērna tēvam izvākties no dzīvokļa. Savstarpēji vienojoties, bērns tagad dzīvo citur pie sava tēva. Vai bērna mātei ir juridiskas tiesības izlikt no bērna dzīvokļa bērna tēvu? Bērna māte draud, ka dāvināto dzīvokli vecvectētiņš pārdāvinās citam mazmazbērnam, vai to var izdarīt bez apdāvinātā bērna tēva piekrišanas?

A
atbild:
27. martā, 2019
Tiesībsarga birojs
Laila Grāvere, Bērnu tiesību nodaļas vadītāja

Vēršu uzmanību, ka jautājums pirmkārt ir skatāms no nepilngadīgā bērna, nevis viņa tēva interešu viedokļa.

Dāvinātājs (vecvectētiņš) vairs nav nekustamā īpašuma īpašnieks, viņš nevar dāvināt vai pārdāvināt nekustamo īpašumu, kas viņam nepieder.

No situācijas izklāsta nav saprotams, vai starp bērna māti un bērna tēvu ir noslēgta rakstveida vienošanās par bērna dzīvesvietas noteikšanu, par to, kurš no vecākiem realizē ikdienas aprūpi un uzraudzību, un citiem jautājumiem. Ja uzskatāt, ka bērna mantas pārvaldītāja nerīkojas atbilstoši bērna interesēm un ka bērna interesēs ir dzīvot viņam uzdāvinātajā nekustamajā īpašumā, tad Jums jāvēršas bāriņtiesā ar iesniegumu, kurā lūdzat pārskatīt jautājumu par nepilngadīgā mantas pārvaldītāja iecelšanu. Savukārt, ja ar bērna māti nav tikusi noslēgta iepriekš minētā vienošanās un ārpustiesas kārtībā tās noslēgšana nav iespējama, Jums jāvēršas tiesā ar prasību par bērna dzīvesvietas un aizgādības tiesību noteikšanu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 95 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas