E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33038
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Reģistri
6
6

Kā atbrīvoties no juridiskās adreses savā īpašumā

J
jautā:
19. jūnijā, 2024
Ivo

Labdien! Iegādājos īpašumu, kurā bija deklarēts SIA X. Vēlos, lai SIA X mainītu savu deklarēto adresi, bet SIA X saziņu ar mani ignorē. Turklāt apgalvo, ka ir vienošanās ar iepriekšējo īpašnieku. Mēs, jaunie īpašnieki, iepriekšējo vienošanos nevaram atrast, tā iepriekšējam īpašniekam ir kaut kur pazudusi. Esmu uzrunājis Uzņēmumu reģistru, bet SIA X saistībā ar vienošanos ar iepriekšējo īpašnieku ir atrakstījusies Uzņēmumu reģistrā, to uzrādot kā pamatojumu atrasties mana īpašuma adresē. Kā man tālāk rīkoties? Vai vienīgais variants ir vērsties tiesā?

A
atbild:
20. jūnijā, 2024
Inese Helmane
LV portāls

Komerclikuma 139. pants paredz, ka sabiedrības juridiskā adrese ir adrese, kura ierakstīta Uzņēmumu reģistra (UR) vestajā komercreģistrā. 

No 2021. gada 1. augusta sabiedrībām vairs nav jāiesniedz UR nekustamā īpašuma īpašnieka piekrišana juridiskās adreses reģistrācijai. 

Arī pēc 2021. gada 1. augusta komersantam ir jāvienojas ar nekustamā īpašuma īpašnieku par tiesībām izmantot nekustamo īpašumu, bet attiecīgā vienošanās nav jāiesniedz UR. Tā vietā komersanta valdei ir pienākums apliecināt, ka minētā vienošanās pastāv un komersantam ir tiesības atrasties konkrētajā nekustamajā īpašumā. 

Ja tiek konstatēts, ka apliecinājums neatbilst patiesībai, komersanta valdes locekļus saskaņā ar Krimināllikuma 272. panta pirmo daļu var saukt pie kriminālatbildības par nepatiesu ziņu sniegšanu valsts pārvaldes iestādei. 

Komerclikuma 314.1 panta pirmās daļas 2. punktā noteikts: kapitālsabiedrības (sabiedrības ar ierobežotu atbildību un akciju sabiedrības) darbību var izbeigt, pamatojoties uz UR lēmumu, ja kapitālsabiedrība nav sasniedzama tās juridiskajā adresē un divu mēnešu laikā pēc rakstveida brīdinājuma saņemšanas nav novērsusi norādīto trūkumu. 

Paziņojumu par kapitālsabiedrības nesasniedzamību juridiskajā adresē var iesniegt ikviena persona, kurai nav izdevies sazināties ar kapitālsabiedrību tās juridiskajā adresē, kā arī nekustamā īpašuma īpašnieks, kurš ir konstatējis kapitālsabiedrība savu juridisko adresi bez tiesiska pamata reģistrējusi attiecīgajā nekustamajā īpašumā.

Vairāk informācijas LV portāla publikācijā “Kā atbrīvoties no svešas juridiskās adreses savā īpašumā”.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas