E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17883
Lasīšanai: 3 minūtes

Skolas brīvpusdienas pašvaldībā, kurā skolēns nav deklarēts

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. septembrī, 2019
Anita

Labdien! Vēlos noskaidrot jautājumu par skolēna ēdināšanu skolā. Mans bērns (no pagasta) mācās pilsētas skolā. Skolēniem, kas deklarēti pilsētā, ēdināšana ir par brīvu. Manam bērnam jāmaksā par pusdienām, ja tās neapmaksā pagasts. Vai pagastam tas jādara? Ja ne, rodas jautājums, vai šāda sistēma mūsu valstī nepārkāpj bērna tiesības? Paldies!

A
atbild:
30. septembrī, 2019
Tiesībsarga birojs
Laila Grāvere, Bērnu tiesību nodaļas vadītāja

Normatīvie akti ne pašvaldībai, ne valstij neuzliek absolūtu pienākumu nodrošināt skolēnu ēdināšanu. Uztura došanas pienākums bērnam visupirms ir viņa vecāku pienākums. Tātad aprakstītajā situācijā nav saskatāms bērna tiesību pārkāpums.

Tomēr saskaņā ar Izglītības likuma 17. panta 11. daļā noteikto pašvaldībai ir pienākums paredzēt vismaz vienu skolēnu kategoriju, kurai tā apmaksā brīvpusdienas skolā. Tie var būt bērni no maznodrošinātām vai trūcīgām ģimenēm, bērni ar īpašām vajadzībām u. tml. Arī bērni, kuri mācās citas pašvaldības skolā, un citās pašvaldībās deklarēti bērni. Ņemot vērā principu “nauda seko skolēnam”, daudzas pašvaldības, lai piesaistītu vairāk skolēnu savām skolām, tajās nodrošina bezmaksas ēdināšanu arī citās pašvaldībās deklarētajiem bērniem.

Jautātajai vispirms būtu jānoskaidro, kādām skolēnu kategorijām pašvaldība, kurā deklarēts bērns, nodrošina bezmaksas ēdināšanu skolā. Ja pašvaldība nenodrošina brīvpusdienas konkrētajā gadījumā, bērna vecāki var vērsties pašvaldībā ar iesniegumu, lūdzot paredzēt ēdināšanas apmaksu skolēnu kategorijai, kurai atbilst bērns. Tāpat vecāki var ar šādu lūgumu vērsties pašvaldībā, kuras skolā bērns mācās.  

Bezmaksas ēdināšana citas pašvaldības skolā ir obligāti nodrošināma bērniem, kuri mācās speciālajās izglītības programmās, gadījumos, kad pašvaldība, kurā bērns deklarēts, nenodrošina šādu programmu apguvi savās izglītības iestādēs.   

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas