E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1131
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Drošība
1
1

Robežsardzes tiesības apturēt transportlīdzekli

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. aprīlī, 2012
Ruta Mazurika

Labdien! 13.02.2012. Valsts robežsardzes amatpersonas veica automašīnas apturēšanu Valmieras pagastā un sastādīja AP protokolu par braukšanu bez tehniskās skates un sodīja ar 50Ls.Sakiet lūdzu vai vispār robežsardze bija tiesiska veikt apturēšanu un sodīt, jo tikai ar 21.04.2012.stājās spēkā MK noteikumi, kuri paredz, ka robežsargi to var darīt visā teitorijā?

A
atbild:
18. maijā, 2012
Valsts robežsardze
Solvita Tocs-Macāne, Galvenās pārvaldes Personāla pārvaldes vadītāja

Valsts robežsardze (VRS) sniedz šādu informāciju un skaidrojumus attiecībā uz Jūsu jautājumu par VRS amatpersonu tiesībām apturēt transportlīdzekli Valmieras pagastā pirms 2011.gada 17.aprīļa Ministru kabineta noteikumu „Grozījumi Ministra kabineta 2004.gada 29.jūnija noteikumos Nr.571 „Ceļu satiksmes noteikumi”” (turpmāk – noteikumi) spēkā stāšanās dienas (21.04.2012.).

Ceļu satiksmes likuma (turpmāk – likums) (likuma redakcija uz 01.01.2012.) 25.panta „Transportlīdzekļu vadītāja pienākumi” pirmajā daļā noteikts, ka „mehāniskā transportlīdzekļa vadītājam jābūt klāt turpmāk minētajiem dokumentiem, kas jāuzrāda pēc policijas darbinieku, robežsargu vai muitas darbinieku (muitas zonā) pieprasījuma:

1.     vadītāja apliecība;
2.     transportlīdzekļa reģistrācijas dokumenti;
3.     dokumenti, kuri saskaņā ar šo likumu un citiem normatīvajiem vadītājam nepieciešami, lai
4.     vadītu attiecīgu transportlīdzekļi (operatīvo transportlīdzekli vai tamlīdzīgu transportlīdzekli) vai pārvadātu attiecīgu kravu (bīstamu, lielgabarīta, smagsvara un tamlīdzīgu kravu);
5.     kāds no turpmāk minētajiem dokumentiem (uzlīmēm):
• vizuāla informācija (uzlīme) ar atļaujas piedalīties ceļu satiksmē derīguma termiņu, uzlīmēta uz automobiļa vai traktortehnikas vējstikla vai uz speciālā militārā transportlīdzekļa;
• vizuāla informācija (uzlīme) ar pagaidu atļaujas piedalīties ceļu satiksmē derīguma termiņu, uzlīmēta uz automobiļa vai traktortehnikas vējstikla vai uz speciālas pamatnes motocikla, piekabes (puspiekabes), sporta automobiļu, traktortehnikas vai speciālā militārā transportlīdzekļa gadījumā;
•  dokuments par veikto transportlīdzekļa tehnisko kontroli uz ceļiem;
• Ceļu satiksmes drošības direkcijas izsniegta vai elektroniski noformēta vienas dienas atļauja piedalīties ceļu satiksmē, lai veiktu tehnisko apskati”.

Ar 2011.gada 15.decembra likumu „Grozījumi ceļu satiksmes likumā”, kas stājās spēkā 01.01.2012., 25.panta pirmajā daļā tika svītroti vārdi „uz valsts robežas vai pierobežā”, tādējādi nosakot pienākumu mehāniskā transportlīdzekļa vadītājam uzrādīt likuma 25.panta pirmajā daļā paredzētos dokumentus pēc robežsarga pieprasījuma ne tikai pierobežā, bet arī citā valsts teritorijā.

Tātad, lai nodrošinātu iespēju vienlīdz efektīvi apkarot nelikumīgo imigrāciju valstī kopumā, kas ir viens no VRS uzdevumiem, likumā tika izslēgts attiecīgo dokumentu uzrādīšanas pienākuma teritoriālais ierobežojums (uz valsts robežas vai pierobežā). Tādējādi atbilstoši likuma nosacījumiem attiecīgie dokumenti pēc robežsargu pieprasījuma ir uzrādāmi visā valsts teritorijā.

Ar MK noteikumiem Nr.270 "Grozījumi Ministru kabineta 2004.gada 29.jūnija noteikumos Nr.571 "Ceļu satiksmes noteikumi"", kas stājās spēkā 21.04.2012., Ceļu satiksmes noteikumu 68.punktā tika svītroti vārdi „uz valsts robežas vai pierobežā”, tādējādi nosakot pienākumu transportlīdzekļa vadītājam apstāties pēc robežsarga norādījumiem visā valsts teritorijā.

2010.gada 27.jūlija Ministru kabineta noteikumi Nr.674 „Noteikumi par Latvijas Republikas valsts robežas joslu, pierobežas joslu un pierobežu, kā arī pierobeža, pierobežas joslas un valsts robežas joslas norādījuma zīmju un informatīvo norāžu paraugiem un to uzstādīšanas kārtību” nosaka Latvijas Republikas valsts robežas joslas, pierobežas joslas un pierobežas teritorijas, savukārt e–vēstulē minētais Valmieras pagasts nav iekļauts pierobežas teritoriju sarakstā.

Tomēr 1997.gada 27.novembra likuma „Robežsardzes likums” 15.panta pirmās daļas pirmajā punktā ir noteikts, ka robežsargiem visā pierobežā, kā arī robežkontroles punktos un robežpārejas punktos ir tiesības, pildot dienesta pienākumus, bez ierobežojumiem pārvietoties, pārbaudīt personu dokumentus, kontrolēt transportlīdzekļus un to kravas.

Savukārt Robežsardzes likumā 15.panta ceturtajā daļā ir noteikts, ka gadījumos, kas saistīti ar ārzemnieku ieceļošanas, uzturēšanās, izceļošanas un tranzīta noteikumu ievērošanas kontroli un profilaksi, kā arī operatīvās darbības pasākumu veikšanu, robežsargiem ir tiesības darboties arī ārpus šā panta pirmajā daļā noteiktajām vietām, proti, ārpus pierobežas, robežkontroles punktiem un robežpārejas punktiem.

Ņemot vērā iepriekš minēto, ir secināms. Robežsargiem, pildot dienesta pienākumus, proti, ārzemnieku ieceļošanas, uzturēšanās, izceļošanas un tranzīta noteikumu ievērošanas kontroli un profilaksi (imigrācijas kontroli), kā arī operatīvās darbības pasākumu veikšanu pirms noteikumu spēkā stāšanās dienas, bija tiesības apturēt transportlīdzekli ārpus pierobežas (e-vēstulē minētajā gadījumā arī valsts iekšienē – Valmieras pagastā), jo tiesības apturēt transportlīdzekli ir viens no nelegālās imigrācijas apkarošanas nepieciešamajiem līdzekļiem, kas nodrošina iespēju veikt nepieciešamās pārbaudes, lai novērstu un apkarotu nelegālo imigrantu ieceļošanu, uzturēšanos un tranzītu valstī.

Savukārt grozījumi likumā un noteikumos sistēmiski sakārtoja VRS amatpersonu un personu pienākumu kopumu, saskaņojot tos savstarpēji visos attiecīgajos normatīvajos aktos. 


Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas