E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31974
Lasīšanai: 2 minūtes

Darba attiecību izbeigšanas iespējas slimības laikā

J
jautā:
05. martā, 2024
Evija

Labdien! Interesē korektākais veids, kā uzteikt darba attiecības. Šobrīd ir atvērta darbnespējas lapa B pēc darba traumas, es vēlos darbu uzteikt, jo ir piedāvāts darbs mazāk traumatiskā darba vietā. Vai pareizi saprotu, ka šobrīd, uzsakot esošās darba attiecības, labākajā gadījumā varu vienoties, ka darba attiecības pārtraucam nekavējoties un VSAA darbnespējas lapu B apmaksās 30 kalendārās dienas?

A
atbild:
11. martā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darbiniekam ir tiesības jebkurā laikā pārtraukt darba attiecības, t. sk. slimības laikā, iesniedzot darba devējam iesniegumu, kurā norāda uzteikuma likumisko pamatojumu.  

Darba likuma 100. pants paredz tiesības uzteikt darbu ar darbinieka uzteikumu. Maksimālais uzteikuma termiņš tādā gadījumā ir viens mēnesis, taču situācijā, ja ir darbnespēja, ar darba devēju var vienoties par īsāku termiņu, savas vēlmes norādot iesniegumā. 

Darba likuma 114. pants paredz tiesības pusēm vienoties par darba attiecību izbeigšanu. Tādā gadījumā tiek sagatavots vienošanās līgums, ko parasti uzņemas darba devējs. Līgumā puses vienojas, ar kuru brīdi darba attiecības tiek izbeigtas, jo likums šādā gadījumā nenosaka termiņus. Jāņem vērā, ka vienošanās ir brīvas gribas izpausme un darba devējam ir iespēja atteikties slēgt vienošanos. Ja iesniegumā darba devējam kā pamatojumu minēsiet DL 114. pantu, norādiet arī attiecību vēlamo izbeigšanas laiku.  

Pēc darba attiecību izbeigšanas atbilstoši likuma “Par maternitātes un slimību apdrošināšanu”13. panta ceturtajai daļai darbnespējas lapu B jums apmaksās 30 kalendāra dienu periodā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas