E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24685
Lasīšanai: 3 minūtes
1
3
1
3

Par uztura devēja maiņu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. novembrī, 2021
Ilona

1999. gadā noslēgts uztura līgums. Īpašums reģistrēts zemesgrāmatā. Sakarā ar veselības problēmām gribu uz sava vārda reģistrēto nekustamo īpašumu nodot saviem bērniem, ar visu ķīlu uztura ņēmējam. Vai es arī varu parādīties kā otra uztura ņēmēja, jo 22 gadus par to un uztura ņēmēju rūpējos? Kā to pareizi izdarīt ? Vai viņiem jāslēdz jauns uztura līgums, vai arī es slēdzu dāvinājuma līgumu ar apgrūtinājumu: ķīlu uztura ņēmējam? Kāda līgumā parādās nekustamā īpašuma vērtība, ja jau 22 gadus to apsaimniekoju?

A
atbild:
15. novembrī, 2021

Saskaņā ar Civillikuma 2100. pantu un atbilstoši uztura līgumam jums par uztura došanu īpašumā ir nodots nekustamais īpašums, kuram zemesgrāmatā ir uztura vērtībā reģistrēta ķīla tiesība par labu uztura saņēmējam.

Jūs neesat minējusi, vai zemesgrāmatā ir nostiprināta tikai ķīlas tiesība uztura vērtībā vai arī ir nostiprināts aizliegums bez uztura saņēmēja piekrišanas pārdot vai citādi atsavināt nekustamo īpašumu (piemēram, dāvināt).

Ja ir noteikts iepriekšminētais aizliegums īpašuma atsavināšanai, tad jums būtu vispirms jāvienojas ar uztura saņēmēju par piekrišanu nekustamā īpašuma dāvinājumam, tomēr nekustamā īpašuma atsavināšana neizbeidz jūsu saistību turpināt dot uzturu saskaņā ar noslēgto uztura līgumu (piemēram, ja jūs uzdāvināt nekustamo īpašumu bērniem, tas automātiski nenozīmē to, ka viņi kļūst par uztura devējiem, bet nozīmē to, ka viņi iegūst nekustamo īpašumu, kas apgrūtināts ar ķīlas tiesību par labu uztura saņēmējam).

Savukārt, ja nespējat pildīt ar uztura līgumu uzņemtās saistības un gribat, lai jūsu vietā kā uztura devējs stājas cita persona, tad, visām pusēm (uztura saņēmējam, jums un jaunajam uztura devējam) vienojoties, varat noslēgt uztura līguma pārjaunojumu, kas nozīmētu, ka jūs visas tiesības un saistības, kas norādītas uztura līgumā, nododat jaunajam uztura devējam, kurš savukārt stājas jūsu vietā kā uztura devējs, sākot ar pārjaunojuma līguma parakstīšanas brīdi, un uztura saņēmējs piekrīt, ka jūsu vietā stājas jaunais uztura devējs (par pārjaunojumu skatīt Civillikuma 1867.–1880. pantu).

Uztura ikreizējā vērtība aprēķināma, kapitālizējot viena gada devumu vērtību ar likumiskiem procentiem (skatīt Civillikuma 1765. pantu).

Ņemot vērā iepriekšminēto, aicinu jūs vērsties pie jurista vai zvērināta notāra, kas palīdzēs jums un visām iesaistītajām pusēm apmierinoši atrisināt konkrēto situāciju.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 68 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas