E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15574
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
10
10

Nereģistrēta kopdzīve un mantiskās attiecības

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. novembrī, 2018
Karīna

Labdien! Dzīvesbiedrs ir iegādājies nekustamo īpašumu, noformējot hipotekāro kredītu uz 15 gadiem. Kredīta, komunālos un mājokļa iekārtošanas izdevumus sedzam vienādās daļās – veicu naudas pārskaitījumus uz dzīvesbiedra bankas kontu. Drīzumā plānojam laulāties. Kā iespējams sevi pasargāt no īpašuma un ieguldītās naudas zaudējuma, ja laulība tiek šķirta vai dzīvesbiedrs iet bojā, jo īpašums iegādāts ārpus laulības? Vai laulības līgums, attiecināmu bankas maksājumu mērķa norādīšana mājokļa izdevumu segšanā var palīdzēt?

A
atbild:
26. novembrī, 2018
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Neatkarīgi no tā, cik gadu pavadīts saskanīgās attiecībās un, iespējams, uzturot kopīgi lietotu īpašumu, nereģistrēta kopdzīve likuma priekšā ir divu svešu cilvēku savienība, uzsver zvērināti notāri. Saskaņā ar Latvijas normatīvajiem aktiem tikai noslēgta laulība, nevis kopdzīve ir laulāto mantisko attiecību pamats. 

Laulāto attiecībās viss, ko laulātie iegūst kopīgi par kopīgiem līdzekļiem vai ar otra laulātā darbības palīdzību, ir laulāto kopīgā manta, kas šaubu gadījumā dalāma uz pusi, LV portālam savulaik skaidroja zvērināta notāre Sandra Jakušenoka. Ja panākama vienošanās, tad vienam var būt divas trešdaļas vai trīs ceturtdaļas. “Pastāvot nereģistrētām attiecībām, nav, ko dalīt, jo nav bijis laulības. Partneris var mēģināt pierādīt savus ieguldījumus svešā mantā, bet tas ir ārkārtīgi smags tiesas process. Cilvēkam, piemēram, ir čeki par pārtikas precēm vai sadzīves tehniku, bet kā pierādīt, ka viss iegādātais izmantots tieši šīs kopdzīves vajadzībām? Tiesāsimies, tērēsim laiku, naudu un nervus, bet rezultāts nav zināms.”

Drošību turpmākiem ieguldījumiem kopīgā īpašuma uzturēšanā, protams, dotu laulības noslēgšana. Jautājumu par mantiskajām attiecībām var atrisināt laulības līguma noslēgšana, nosakot laulāto mantas kopību. (Sīkāk par laulības līgumu izlasāms LV portāla skaidrojumos Laulības līgums – normāla laulības dzīves sastāvdaļa un Laulāto mantiskās attiecības nosaka laulības līgumā.) Tad laulātajiem pirms laulības piederējusī, kā arī laulības laikā iegūtā manta, izņemot atsevišķo, tiek apvienota nedalāmā veselumā, kura laulības laikā nepieder nevienam laulātajam atsevišķās daļās. Viens no gadījumiem, kad izbeidzas laulāto mantas kopība, ir laulības šķiršana. Tad manta starp laulātajiem jāsadala uz pusēm, ja vien laulības līgumā nav noteikts citādi.

Nestājoties laulībā, viens no risinājumiem, kā nodrošināt savas intereses, var būt īpašuma sadalīšana domājamās daļās. To var panākt, noslēdzot civiltiesisku, piemēram, pirkuma, dāvinājuma, līgumu.

Bažas par nākotni varētu mazināt mantojuma līguma noslēgšana.

Tomēr, iedziļinoties situācijā, izsmeļošu padomu par labākajiem risinājumiem tagad un turpmāk Jums varēs dot zvērināts notārs.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 74 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas