E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24623
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
6
6

Sadzīves tehnikas izvietojums dzīvoklī

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
31. oktobrī, 2021
Karīna

Labdien! Vai dzīvoklī (privātīpašumā) likuma ietvaros ir aizliegts gatavot ēdienus vai izmantot “virtuves” elektroierīces (ledusskapi/mikroviļņu krāsni/pārnēsājamo indukcijas plīti u. tml.) ne tikai virtuvē, bet arī citās dzīvokļa telpās – zālē/istabā/gaitenī? Vai pastāv stingri nosacījumi par veļas mašīnas novietošanas vietu privātā dzīvokļa telpās (vannasistabā/virtuvē/gaitenī vai noteiktajā vietā šajās telpās) un tās pieslēgšanas kārtību pie dzīvokļa ūdens padeves un kanalizācijas (īslaicīga pieslēgšana uz izmantošanas laiku/pastāvīga pieslēgšana)? Līdzīgi veļas mašīnas iespējamiem novietošanas un pieslēgšanas noteikumiem, vai pastāv izlietnes (ar atvienojamām ūdens padeves un kanalizācijas caurulēm) novietošanas un pieslēgšanas nosacījumi privātajā dzīvoklī? Vēlamies pārliecināties, ka minētie izmantošanas veidi nav likuma pārkāpums. Iespējamā ierīču novietošana un izmantošana paredzēta privātajām vajadzībām. Paldies.

A
atbild:
25. novembrī, 2021

Būvju vispārīgo prasību būvnormatīvs LBN 200-21 (LBN 200-21) noteic, ka būves projektē un būvē tā, lai normālas ekspluatācijas apstākļos visā ekonomiski pamatotā ekspluatācijas laikā, ņemot vērā prognozējamās iedarbes uz būvēm, tās atbilstu Būvniecības likumā noteiktajām būtiskajām prasībām un nodrošinātu šo prasību izpildi, tai skaitā higiēnas prasības.

Attiecībā uz sanitārtehnisko telpu projektēšanu LBN 200-21 noteic, ka daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkās sanitārtehniskās telpas izvieto virs līdzīgas nozīmes telpām zemākajā stāvā. Ir pieļaujama to atrašanās virs zemākā stāva dzīvokļa dzīvojamām telpām, ja ir ievērotas skaņas izolācijas, hidroizolācijas, siltumizolācijas, ugunsdrošības, ventilācijas un ekspluatācijas drošības prasības.

Jāņem vērā, ka dzīvojamās telpas un virtuves projektē, lai mājoklis veidotu vienotu kopumu un istabas tiktu izmantotas paredzētajiem mērķiem un funkcijai. Iekārtojot dzīvojamās mājas, telpās nodrošina optimālo temperatūras režīmu, gaisa mitrumu, svaiga gaisa pieplūdi un izlietotā gaisa novadīšanu, nepieciešamo insolāciju, apgaismojumu un  aizsardzību no nevēlamiem trokšņiem.

Vienlaikus vēršam uzmanību, ka būvniecības jomas normatīvie akti neregulē prasības sadzīves tehnikas izvietošanai.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas