E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2456
Lasīšanai: 2 minūtes

Brīvdienas un darba samaksa, ja pārceļas uz citu dzīvesvietu

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūnijā, 2013
Zane Kalniņa

Labdien! Vēlējos precizēt jautājumu par brīvdienu piešķiršanu pēc Darba likuma 74.panta 5.punkta - sakarā ar pārcelšanos uz citu dzīvesvietu citā apdzīvotajā vietā. Vai no šī var saprast, ka es varu prasīt darba devējam 2 apmaksātas brīvdienas sakarā ar pārcelšanos uz citu pilsētu? Arī tad, ja pārcelšanās notiek pēc manas iniciatīvas? Un vai darba devējs var atteikties piešķirt šādas apmaksātas brīvdienas? Paldies!

A
atbild:
17. jūnijā, 2013
Valsts darba inspekcija
Aivis Vincevs, eksperts

Lūgt brīvdienas darba devējam Jūs varat, taču pārcelšanās uz citu dzīvesvietu gadījumā likums neuzliek pienākumu darba devējam piešķirt Jums apmaksātas brīvdienas, ja tā ir Jūsu iniciatīva. 

Darba likuma 74.panta pirmās daļas 5.apakšpunkts noteic, ka darba devējam ir pienākums izmaksāt noteikto atlīdzību, ja darbinieks neveic darbu attaisnojošu iemeslu dēļ, īpaši gadījumos, kad darbinieks ne ilgāk kā vienu darba dienu neveic darbu sakarā ar pārcelšanos uz citu dzīvesvietu tajā pašā apdzīvotajā vietā pēc darba devēja iniciatīvas vai - ne ilgāk kā divas darba dienas - sakarā ar pārcelšanos uz citu dzīvesvietu citā apdzīvotajā vietā. 

Tātad – darba devēja pienākums izmaksāt atlīdzību ir tad, ja darbinieka pārcelšanās ir pēc darba devēja iniciatīvas, piemēram, darbinieks pāriet uz citu dzīvesvietu, jo mainās struktūrvienība, kurā darbiniekam turpmāk  būs jāstrādā. 

Ja mainīt dzīvesvietu ir nolēmis darbinieks pats un tas nav saistīts ar darba pienākumu maiņu, tad darba devējam nav pienākuma apmaksāt šīs brīvdienas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas