E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24251
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Kam ir pienākums atlīdzināt zaudējumus, kas radušies remontdarbu dēļ

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. septembrī, 2021
Anita Ruža

Labdien! Namu pārvaldnieka izvēlēts uzņēmums X bija izlīmējis paziņojumus, kuros datumos dzīvokļos tiks nomanīti ūdens stāvvadi. Es vienojos darbus pārnest uz brīvdienu, atslēgu iedevu kaimiņienei (viņai mainīja stāvvadus tajā pašā dienā), jo man bija jādodas komandējumā. Atgriežoties mājās, konstatēju, ka 1) firma X nav pēc sevis savākusi atkritumus un visu kaudzi ir atstājusi uz grīdas, 2) ir izlauzti divi caurumi stāvvados + caurums sienā un noplēstas tapetes; 3) tualetē izdauzītas flīzes un atkritumi nav savākti; 4) vannas istabā patvaļīgi noņemta manis pasūtītā un pirms trijiem gadiem uzliktā karstā ūdens cirkulācijas caurule/dvieļu žāvētājs un tā nomainīta ar 30 cm īsāku. Tuklāt atstāti asi metāla stieņi no vecās caurules. Ir veikta situācijas fotofiksācija. Firma X atsakās novērst bojājumus, aiztaisīt caurumus sienā un uzlikt atpakaļ dvieļu žāvētāju, kāds tas bija, apgalvojot, ka tā bija rakstīts tāmē un viņiem nav pienākuma labot sienas. Tāmi man neviens nav uzrādījis, namu apsaimniekotājs arī ne. Runa bija tikai par stāvvadu nomaiņu. Es par saviem līdzekļiem atkārtoti nevēlos par jaunu taisīt kosmētisko remontu, kas veikts pirms trijiem gadiem. Kā rīkoties?

A
atbild:
11. oktobrī, 2021
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jolanta Kramerovska, zvērināta advokāte

Civillikuma 1778. pants nosaka tiesības cietušajam (šajā gadījumā dzīvokļa īpašniekam) prasīt zaudējumu atlīdzību, savukārt Civillikuma 1779. pantā noteikts: “Katram ir pienākums atlīdzināt zaudējumus, ko viņš ar savu darbību vai bezdarbību nodarījis.”

Jautājumā aprakstītajā situācijā sarežģītākais ir izšķirt, pie kuras personas vērsties ar zaudējumu atlīdzības prasību. Ja dzīvokļu īpašnieku kopība ar lēmumu remontdarbus pilnvarojusi veikt dzīvojamās ēkas apsaimniekotāju, tad jāvēršas ar pretenziju un potenciāli tiesā ar prasību pret šo personu, jo tieši šī persona nolīgusi un darbu veikšanu uzdevusi firmai X.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas