E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2420
Lasīšanai: 2 minūtes

Ikgadējais atvaļinājums piešķirams pilnā apmērā

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. jūnijā, 2013
Inese Simsone

2012.gada augustā tiku aizsūtīta papildu atvaļinājumā uz 2 nedēļām (it kā kaut kādi neizmantotie atvaļinājumi par iepriekšējiem gadiem). 2012.gada novembrī bija atvaļinājums pēc grafika par tekošo gadu. 2013.gada jūlijā pēc grafika ir kārtējais atvaļinājums, bet uz 2 nedēļām. Uz jautājumu, kāpēc tā, atbilde ir: jums jau pagājušo gadu bija 6 nedēļas atvaļinājuma. Gribētos zināt, cik tas ir likumīgi.

A
atbild:
10. jūnijā, 2013
Valsts darba inspekcija
Vilnis Virza, Darba tiesību nodaļas vadošais juriskonsults

Tas, ka iepriekšējā gadā esat izmantojusi 6 kalendāro nedēļu ilgu apmaksātu ikgadējo atvaļinājumu ,tai skaitā arī atvaļinājuma neizmantoto daļu, nevar būt par pamatu, lai darba devējs šajā gadā darbiniekam atvaļinājumu nepiešķirtu pilnā apmērā.

Iespējams, atvaļinājuma grafikā ir norādīta kārtējā atvaļinājuma viena daļa. Likums paredz iespēju atvaļinājumu dalīt daļās, turklāt vienai daļai ir jābūt ne īsākai par divām nepārtrauktām kalendāra nedēļām. Tomēr jāatceras, ka atvaļinājuma grafika sastādīšana ir darba devēja un darba ņēmēja savstarpēja vienošanās. Tātad pusēm par šādu atvaļinājuma izmantošanu ir savstarpēji jāvienojas.

Saskaņā ar Darba likuma 149.panta trešo daļu tikai izņēmuma gadījumos un ar darbinieka rakstveida piekrišanu ir pieļaujams pārcelt atvaļinājuma daļu uz nākamo gadu. Tādā gadījumā atvaļinājuma daļa kārtējā gadā nedrīkst būt īsāka par divām nepārtrauktām kalendāra nedēļām. Pārcelto atvaļinājuma daļu pēc iespējas pievieno nākamā gada atvaļinājumam. Atvaļinājuma daļu var pārcelt tikai uz vienu gadu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas