E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24197
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kā tiek izmeklēts nelaimes gadījums darbā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. septembrī, 2021
ANDRIS

Darbā guvu traumu, salauzu kāju. Darba devējs lūdza par to neziņot, apsolot visu apmaksāt. Beigās nekā. Man ir saglabājušās fotogrāfijas, kurās redzama trauma. Vai tās būs pietiekams pierādījums?

A
atbild:
01. oktobrī, 2021
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Klientu atbalsta nodaļas vadītāja

Nelaimes gadījumu darbā izmeklēšanas un uzskaites kārtība noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr. 950 “Nelaimes gadījumu darbā izmeklēšanas un uzskaites kārtība”. Nelaimes gadījums šo noteikumu izpratnē ir darbavietā vienas darba dienas vai maiņas laikā noticis ārkārtējs notikums, pēc kura personai radušies veselības traucējumi vai pastāv veselības traucējumu iestāšanās varbūtība (inficēšanās risks), vai iestājusies iesaistītās personas nāve. Atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr. 950 5.1. apakšpunktam notikušu nelaimes gadījumu izmeklē, ja cietušajam iestājies darbspēju zaudējums uz laiku, kas ir ilgāks par vienu diennakti.

No jūsu sniegtās informācijas secināms, ka darba devējs par notikušo nelaimes gadījumu darbā tika informēts. Norādām, ka darba devējam ir pienākums nodrošināt, lai notikušais nelaimes gadījums tiktu izmeklēts normatīvajā regulējumā noteiktajā kārtībā. Proti, pēc nelaimes gadījuma vai pēc informācijas saņemšanas par nelaimes gadījumu darba devējs triju darba dienu laikā no ārstniecības iestādes pieprasa izziņu par cietušā veselības traucējumu smaguma pakāpi. Attiecīgi tālākās darbības, kas saistītas ar nelaimes gadījuma izmeklēšanu, ir atkarīgas no ārstniecības iestādes izziņā sniegtās informācijas par veselības traucējumu smaguma pakāpi. Ja cietušajam konstatētie veselības traucējumi nav smagi, tad nelaimes gadījumu izmeklē darba devējs. Ja cietušajam konstatētie veselības traucējumi ir smagi, tad nelaimes gadījumu izmeklē Valsts darba inspekcija.

Ņemot vērā iepriekš minēto, ja darba devējs neuzsāk notikušā nelaimes gadījuma izmeklēšanu, jums ar rakstisku iesniegumu jāvēršas Valsts darba inspekcijā, iesniegumā norādot informāciju par sevi un darba devēju, pie kura strādājot notika nelaimes gadījums, kā arī informāciju par notikušā nelaimes gadījuma darbā apstākļiem, iespējamiem lieciniekiem u. c. informāciju, kas ir būtiska notikušā nelaimes gadījuma apstākļu noskaidrošanā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas