E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24124
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Ja teritorijai nav izstrādāts detālplānojums

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. septembrī, 2021
Maija

Labdien! Vai pašvaldībai ir tiesības atteikt saskaņot elektrības pieslēguma projektu zemesgabalam, kuram noteikts lietošanas mērķis “individuālo dzīvojamo māju apbūves zeme”, pamatojoties uz to, ka teritorijai nav izstrādāts detālplānojums, kas ir pašvaldības pārziņā, jo izstrādājams tikai kopā visai teritorijai (pilsētas teritorija ar 7 ielām un ap 200 zemes īpašumiem)?

A
atbild:
08. septembrī, 2021

Jebkura būvniecība ir atļauta, ja tā atbilst teritorijas plānojumā noteiktajai izmantošanai, apbūves parametriem un citiem nosacījumiem un nav pretrunā augstāka juridiskā spēka normatīvajiem aktiem. Par būvniecības procesa tiesiskumu, kas ir pašvaldības autonomā funkcija, atbildīga ir pašvaldības izveidotā institūcija – būvvalde. Savukārt par tās darbību atbildīga ir attiecīgā pašvaldība. Ja būvvalde sniedz atteikumu, tad tas ir jāpamato.

Detālplānojuma izstrādes nepieciešamību nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 628 “Noteikumi par pašvaldību teritorijas attīstības plānošanas dokumentiem”, atbilstoši kuriem detālplānojumu izstrādā pašvaldības teritorijas plānojumā noteiktajos gadījumos. Tā var būt teritorija, kas noteikta kā teritorija ar īpašiem noteikumiem “Teritorija, kurai izstrādājams detālplānojums” (TIN3), vai apbūves noteikumos izvirzīts nosacījums, ka attiecīgā darbība iespējama tikai pēc tam, kad ir izstrādāts detālplānojums. Teritorijas plānojumā nenosaka lietošanas mērķi (nekustamā īpašuma lietošanas mērķis), kuru izmanto kadastra vajadzībām, kas savukārt ir viens no nekustamā īpašuma nodokļa aprēķinā izmantotajiem datiem. Teritorijas plānojumā nosaka funkcionālo zonējumu un katrā funkcionālajā zonā atļauto teritorijas izmantošanas veidu.

Detālplānojums ir viens no teritorijas plānojuma īstenošanas soļiem.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas