E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30384
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Vide
1
1

Kā saņemt zemes dzīļu izmantošanas licenci

J
jautā:
06. septembrī, 2023
Mārtiņš

Labdien! Likums par zemes dzīļu izmantošanu noteic, ka ūdens ieguvei, dziļākai par 20 metriem, ir jāsaņem atļauja. Tomēr ir jautājums, kas attiecas uz pazemes siltuma ieguvi. Kādos gadījumos ir jāsaņem atļauja, un kādos gadījumos to var izmantot bez atļaujas iegūšanas? Piemēram, ja gribu izmantot zemes siltumsūkni un ierīkot vairākus urbumus 30 metru dziļumā. Vai ja gribu ierīkot vairākus urbumus 19 metru dziļumā. Kas notiek, ja gribu ierīkot zemes kontūru divu metru dziļumā, bet attiecīgi 400 m2 laukumā?

A
atbild:
07. septembrī, 2023

Saskaņā ar likuma “Par zemes dzīlēm” 1. panta 15.2 punktu zemes dzīļu derīgās īpašības ir iežu fizikālās īpašības (porainība, caurlaidība, blīvums, izolētspēja, termālā enerģija u. c.), kā arī ģeoloģiskās struktūras, kuras var izmantot tautsaimniecībā. Savukārt saskaņā ar likuma “Par zemes dzīlēm” 7. panta 4. punktu viens no zemes dzīļu izmantošanas veidiem ir zemes dzīļu derīgo īpašību izmantošana.

Ministru kabineta 2006. gada 19. decembra noteikumu Nr. 1055 “Noteikumi par valsts nodevām zemes dzīļu izmantošanas jomā (izņemot zemes dzīļu izmantošanu iekšzemes publiskajos ūdeņos un jūrā un ogļūdeņražu meklēšanu, izpēti un ieguvi)” 2.9 apakšpunkts noteic, ka zemes dzīļu derīgo īpašību izmantošanai jāsaņem licence un pirms licences saņemšanas jāsamaksā valsts nodeva 213,43 eiro apmērā. Lai iegūtu informāciju par valsts nodevas maksājuma veikšanu, lūdzam skatīt Ministru kabineta noteikumu Nr. 1055 5. punktu.

Lai saņemtu zemes dzīļu izmantošanas licenci, Valsts vides dienestā jāiesniedz iesniegums licences saņemšanai, kā arī, ja nepieciešams, citi dokumenti saskaņā ar Ministru kabineta 2011. gada 6. septembra noteikumiem Nr. 696 “Zemes dzīļu izmantošanas licenču un bieži sastopamo derīgo izrakteņu ieguves atļauju izsniegšanas kārtība, kā arī publiskas personas zemes iznomāšanas kārtība zemes dzīļu izmantošanai”.

Lai saņemtu sīkāku informāciju par licences saņemšanas nosacījumiem, kas attiecināmi uz konkrēto zemes dzīļu derīgo īpašību izmantošanu, aicinām vērsties Valsts vides dienestā šeit.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas