E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29597
Lasīšanai: 3 minūtes
1
3
1
3

Ja persona tiek publiski apmelota

J
jautā:
06. jūnijā, 2023
Alise

Ko darīt situācijā, ja cilvēks mutiski apmelo mani, sakot, ka esmu vardarbīga (gan fiziski, gan emocionāli) pret savu māti? Apmelošana ir notikusi publiski, citu cilvēku klātbūtnē, un ir arī fiksēts videoieraksts (persona bija lietas kursā, ka notiek ieraksts, un neizrādīja nekādu protestu, tieši otrādi). Minētā persona jau iepriekš ir radījusi stresa situāciju (telefona zvani ar nepamatotām apsūdzībām un lamāšanos), kā rezultātā manai mātei pasliktinājās veselības stāvoklis un viņa tika nogādāta slimnīcā ar smagiem elpošanas traucējumiem, kas radušies stresa dēļ. Vai ir pamats vērsties ar prasību par apmelošanu un pieprasīt aizliegumu sazināties?

A
atbild:
22. jūnijā, 2023

Jums ir jāvēršas Valsts policijā ar iesniegumu, uzrādot kā pierādījumu videoierakstu un arī sniedzot informāciju par citiem līdzīgiem gadījumiem.

Krimināllikuma 157. pantā ir paredzēta kriminālatbildība par neslavas celšanu: “Par apzināti nepatiesu, otru personu apkaunojošu izdomājumu tīšu izplatīšanu iespiestā vai citādā veidā pavairotā sacerējumā, kā arī mutvārdos, ja tā izdarīta publiski, soda ar probācijas uzraudzību vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.”

Krimināllikuma 1321. pantā ir paredzēta kriminālatbildība par vajāšanu – par vairākkārtēju vai ilgstošu citas personas izsekošanu, novērošanu, draudu izteikšanu šai personai vai nevēlamu saziņu ar šo personu, ja tai ir bijis pamats baidīties par savu vai savu tuvinieku drošību, soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

Tāpat jums ir tiesības uz pagaidu aizsardzību pret vardarbību. Atbilstoši Civilprocesa likuma 250.45 pantā noteiktajam, ja pret personu ir vērsta jebkāda fiziska, seksuāla, psiholoģiska vai ekonomiska vardarbība, kas notiek starp bijušajiem vai esošajiem laulātajiem vai citām savstarpēji saistītām personām neatkarīgi no tā, vai aizskārējs dzīvo vai ir dzīvojis vienā mājsaimniecībā ar aizskarto personu, tiesa vai tiesnesis pēc personas motivēta pieteikuma vai pieteikuma, kas iesniegts ar policijas starpniecību, var pieņemt lēmumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību. Pagaidu aizsardzība ir piemērojama arī gadījumos, ja pret personu ir vērsta vardarbīga kontrole – tāda darbība vai darbību kopums, kas ietver aizskaršanu, seksuālu piespiešanu, draudus, pazemošanu, iebiedēšanu vai citas vardarbīgas darbības, kuru mērķis ir kaitēt, sodīt vai iebiedēt aizskarto personu. Izskatīt jautājumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību var jebkurā procesa stadijā, kā arī pirms prasības celšanas tiesā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 273 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas