E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23980
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Ja īpašums jāpieslēdz kanalizācijas un ūdensvadu tīklam

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. augustā, 2021
Jānis

Labdien! Saņēmu mantojumā apbūves gabalu. Gar apbūves gabalu iet pašvaldības ceļš, kur ir kanalizācijas un ūdensvadu tīkls, bet nav izbūvēts izvads (kanalizācijas un ūdens), kur pieslēgt apbūves gabalu. Ūdenssaimniecības pakalpojumu likumā ir punkts, ka pakalpojuma sniedzējs par saviem vai citas personas līdzekļiem izbūvē cauruļvada ievadu vai izvadu, lai pievienotu nekustamo īpašumu centralizētajai ūdensapgādes sistēmai vai centralizētajai kanalizācijas sistēmai, noslēdzot ar nekustamā īpašuma īpašnieku vai valdītāju attiecīgu līgumu, kurā puses vienojas par izbūvētā cauruļvada ievada vai izvada izpirkšanas kārtību un termiņiem. Vai es pareizi sapratu, ka pakalpojuma sniedzējs par saviem līdzekļiem izbūvēs izvadu, lai es varētu pieslēgties?

A
atbild:
31. augustā, 2021

Ūdenssaimniecības pakalpojumu likuma 9. panta otrās daļas 4. punkta nosacījumi nozīmē, ka pakalpojuma sniedzējs par saviem līdzekļiem izbūvēs izvadu vai ievadu, lai jūs varētu pieslēgties centralizētajai ūdensapgādes sistēmai vai centralizētajai kanalizācijas sistēmai (izvads vai ievads).

Nē, minētā norma nenozīmē, ka pakalpojumu sniedzējam par saviem līdzekļiem būtu jāizbūvē izvads, lai jūsu īpašumu varētu pieslēgt centralizētajiem tīkliem. Ministrija lūdz ņemt vērā, ka likuma 9. panta otrā daļa nosaka sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu sniedzēja tiesības, nevis pienākumus, to starpā likuma 9. panta otrās daļas 4. punkts nosaka jūsu jautājumā minētās tiesības “4) par saviem vai citas personas līdzekļiem izbūvēt cauruļvada ievadu vai izvadu, lai pievienotu nekustamo īpašumu centralizētajai ūdensapgādes sistēmai vai centralizētajai kanalizācijas sistēmai, noslēdzot ar nekustamā īpašuma īpašnieku vai valdītāju attiecīgu līgumu, kurā puses vienojas par izbūvētā cauruļvada ievada vai izvada izpirkšanas kārtību un termiņiem”.

Tā kā likums ir devis pakalpojumu sniedzējam tiesības izbūvēt cauruļvadus, bet nav noteicis pienākumu to darīt, pakalpojuma sniedzējs ir tas, kurš izlemj, vai likumā noteiktās tiesības izmantot. Ministrijas ieskatā likuma dotās tiesības nozīmē, ka pakalpojumu sniedzējs var izdarīt kādas darbības vai atturēties no tām, kā arī patstāvīgi izvēlēties rīcības variantu. Vienlaikus jāņem vērā: likuma 9. panta otrās daļas 4. punkts paredz, ka tajā paredzēto tiesību izmantošanas gadījumā pakalpojumu sniedzējs noslēdz ar nekustamā īpašuma īpašnieku vai valdītāju attiecīgu līgumu, kā arī to, ka ievadu vai izvadu var būvēt par saviem (pakalpojumu sniedzēja) vai citas personas (pakalpojumu lietotāja) līdzekļiem un ka līgumā abas puses vienojas par izbūvētā ievada vai izvada izpirkšanas kārtību. Tādējādi likuma 9. panta otrās daļas 4. punkts norāda, ka pat gadījumā, ja ievads vai izvads tiek izbūvēts par pakalpojumu sniedzēja līdzekļiem, pakalpojumu lietotājs to izpērk (apmaksā) sasvstarpējā līgumā paredzētajā termiņā. Būtībā šī norma dod iespēju pakalpojumu sniedzējam un pakalpojumu lietotājam iespēju vienoties par to, ka pakalpojumu lietotājs ievada vai izvada izbūvi apmaksā pa daļām.

Ne likums un uz tā pamata izdotie Ministru kabineta noteikumi, ne citi tiesību akti ministrijas kompetences nenosaka īpašu kārtību, kādā pakalpojumu lietotājam būtu jāvēršas pie pakalpojumu sniedzēja ar lūguma par tā vai citas personas līdzekļiem izbūvēt ievadu vai izvadu. Tādējādi gadījumā, ja Jūs vēlaties vērsties pie attiecīgā ūdenssaimniecības pakalpojumu sniedzēja ar lūgumu izskatīt iespēju ievadu vai izvadu izbūvēt, varat to darīt vispārējā kārtībā, iesniedzot iesniegumu.

Lūdzam ņemt vērā, ka saskaņā ar Ministru kabineta 2011. gada 29. marta noteikumiem Nr. 233 “Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas nolikums” ministrija izstrādā politiku nolikuma 4.1. apakšpunktā norādītajās jomās, bet ministrijas kompetencē neietilpst oficiālu skaidrojumu par normatīvo aktu piemērošanu sniegšana, līdz ar to šajā atbildē izteikts ministrijas viedoklis, kas nav juridiski saistošs citām personām un nav izmantojams kā pierādījums tiesas procesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas