E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23951
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Maiņu darba organizācija

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. augustā, 2021
Mairis

Labdien! Firmā ir trīs maiņas. Vai darba devējam jānodrošina maiņu grafiks? Visu laiku strādāju nakts maiņas, neesmu redzējis rīta maiņas.

A
atbild:
30. augustā, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Maiņu darbu nosaka uzņēmumos, kuros nepieciešams nodrošināt nepārtrauktu darba gaitu, kas laika ziņā ir garāks nekā darbiniekam pieļaujamais darba dienas ilgums. Darba devēja pienākums ir noteikt, kā diena tiek sadalīta maiņās. Likums aizliedz darba devējam nozīmēt darbinieku strādāt divas maiņas pēc kārtas. Tomēr, ja uz savu maiņu nav ieradies darbinieks, kam būtu jānomaina tobrīd darbā esošais, tad darba pārtraukšana nav pieļaujama, bet ir nekavējoties par situāciju jāinformē darba devējs. Nostrādātās stundas būs uzskaitāmas kā virsstundu darbs.

Lai visi darbinieki būtu vienlīdzīgā stāvoklī, praksē bieži maiņu grafiks tiek sastādīts tā, lai darbiniekus nodarbinātu visās maiņās. Tomēr obligātu pienākumu šādi organizēt uzņēmuma Darba likums neparedz.

Nosakot, kuri darbinieki strādās nakts maiņā, ir jāievēro nakts darba ierobežojumi. Vairāk par nakts darbu lasiet šajā e-konsultācijā.

Jums var ieteikt vērsties pie darba devēja un noskaidrot iespējas strādāt citās maiņās. Vienlaikus ir jāvērtē arī noslēgtā darba līguma noteikumi: kāds darba laiks ir nolīgts.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 100 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas