E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22963
Lasīšanai: 3 minūtes
6
6

Nakts darbu regulē Darba likuma normas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. aprīlī, 2021
Irina

Labdien! Palīdziet, lūdzu, tikt skaidrībā par šo Eiropas normu: “Darbs naktīs. Ja vismaz 3 stundas no dienas darba laika vai zināma daļa no gada darba laika ir nakts laikā (valsts tiesību aktos noteikto 7 stundu periodā, ieskaitot laiku no pusnakts līdz plkst. 5.00 no rīta), to uzskata par nakts darbu. Nakts darba veicējiem jāstrādā ne ilgāk par vidēji 8 stundām 24 stundu intervālā. Ja darbs ir bīstams vai saistīts ar paaugstinātu fizisku vai garīgu slodzi, jums jānodrošina, ka tas nepārsniedz 8 stundas 24 stundu periodā. Nakts darba veicējiem ir tiesības uz bezmaksas veselības pārbaudi, iekams viņi sāk veikt nakts darbu, kā arī uz regulārām bezmaksas veselības pārbaudēm turpmāk (ievērojot medicīnisko konfidencialitāti). Ja jūsu nakts maiņas darbiniekiem rodas veselības problēmas, kuru iemesls ir nakts darbs, viņi jāpārceļ uz dienas maiņu, ja vien tas ir iespējams.”
Vai šī norma ir iekļauta arī Latvijas Darba likumā? Manam vīram nākas strādāt 4 naktis pēc kārtas daba dienās no 22.00 līdz 6.00 ar lielu fizisku slodzi (darbs augstumā un smagumu celšana). Darba devējs pateica, ka Latvijā tāda norma nav spēkā. Vai tiešām tā tas ir, un kādi nakts darba ierobežojumi ir spēkā Latvijā? Jau iepriekš pateicos par atbildi!

A
atbild:
22. aprīlī, 2021
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

Atbilstoši Darba likuma 138. pantam nakts darbs ir ikviens darbs, ko veic nakts laikā vairāk nekā divas stundas. Ar nakts laiku saprotams laikposms no pulksten 22.00 līdz 6.00. Nakts darbinieks ir darbinieks, kurš parasti veic nakts darbu saskaņā ar maiņu grafiku vai vismaz 50 dienas kalendāra gadā.

Nakts darbiniekam normālais dienas darba laiks saīsināms par vienu stundu. Šis noteikums nav attiecināms uz darbiniekiem, kuriem noteikts normālais saīsinātais darba laiks. Nakts darbiniekam normālais dienas darba laiks netiek saīsināts, ja tas nepieciešams uzņēmuma darbības īpatnību dēļ. Nakts darbinieku, kura darbs saistīts ar īpašu risku, aizliegts nodarbināt vairāk par astoņām stundām diennakts periodā, kurā viņš veicis nakts darbu, bet šo noteikumu pēc konsultēšanās ar darbinieku pārstāvjiem var nepiemērot pie summēta darba laika organizācijas Darba likuma 140. panta otrajā daļā minētajos gadījumos.

Nakts darbiniekam ir tiesības veikt veselības pārbaudi, pirms viņš tiek nodarbināts nakts darbā, kā arī tiesības veikt turpmākas regulāras veselības pārbaudes ne retāk kā reizi divos gados, bet darbiniekam, kurš sasniedzis 50 gadu vecumu, – ne retāk kā reizi gadā. Izmaksas, kas saistītas ar šādām veselības pārbaudēm, sedz darba devējs. Veselības pārbaužu veikšanas kartību nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 219 “Kārtība, kādā veicama obligātā veselības pārbaude”.

Darba devējam jāpārceļ nakts darbinieks piemērotā darbā, kas veicams dienas laikā, ja ir ārsta atzinums, ka nakts darbs negatīvi ietekmē viņa veselību.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 74 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas