E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15971
Lasīšanai: 4 minūtes
19
19

Kā zināt, vai obligātās veselības pārbaudes karte ir derīga

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. decembrī, 2018
Jānis

Labdien! Vēlos uzzināt, vai man vēl ir derīga obligātās veselības pārbaudes karte. Vai ir iespēja to kaut kur apskatīties? Gaidu ziņu! Ar cieņu!

A
atbild:
15. janvārī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Latvijas normatīvajā regulējumā ir minētas vairākas veselības pārbaužu kartes. Taču vārds “obligātā” attiecas tikai uz veselības pārbaudi, kas tiek veikta visiem nodarbinātajiem, kuru veselības stāvokli ietekmē vai var ietekmēt veselībai kaitīgie darba vides faktori, un tiem nodarbinātajiem, kuriem darbā ir īpaši apstākļi. Ja vaicājat par šīs veselības pārbaudes dokumentāciju, tad kārtība, kādā darba devējs un arodslimību ārsts aizpilda un uzglabā obligātās veselības pārbaudes karti, ir noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr. 219 Kārtība, kādā veicama obligātā veselības pārbaude. Atbilstoši šo noteikumu 53. punktam obligātās veselības pārbaudes karti aizpilda divos eksemplāros – vienu eksemplāru pēc tam, kad ārsts to aizpildījis, sniedzot atzinumu par veselības stāvokļa atbilstību veicamajam darbam, atdod darba devējam, otru – uzglabā nodarbinātā ambulatorajā kartītē ārstniecības iestādē.

Sekot līdzi tam, ka darba ņēmējs veic obligātās veselības pārbaudes, ir darba devēja pienākums. Obligātā veselības pārbaude tiek veikta, lai noskaidrotu, vai personas veselības stāvoklis atbilst veicamajam darbam. Savukārt obligātās veselības pārbaudes veikšanas biežums ir atkarīgs no konkrētā kaitīgā faktora vai no tā iedarbības pakāpes, kā arī no konkrētā darba īpašos apstākļos. Periodisko obligāto veselības pārbaužu biežums var būt vienu reizi gadā, vienu reizi divos gados un vienu reizi trīs gados, taču periodiskums ir jānosaka pašam darba devējam, veicot darba vides riska novērtējumu.  

Atzinumi par veiktajām veselības pārbaudēm ir derīgi iesniegšanai citiem darba devējiem, ievērojot vairākus nosacījumus. Piemēram, MK noteikumu 6. punkts paredz, ja personai pirms darba tiesisko attiecību vai valsts civildienesta tiesisko attiecību uzsākšanas veikta obligātā veselības pārbaude, atkārtota veselības pārbaude nav nepieciešama un izsniegtā obligātās veselības pārbaudes karte ir derīga iesniegšanai arī citam darba devējam visā šo noteikumu noteiktajā laikposmā attiecībā uz nākamās periodiskās veselības pārbaudes veikšanu, ja darba vides faktori vai darba apstākļi ir līdzīgi.

Savukārt minēto MK noteikumu 60. punkts paredz, ka darba devējs pēc nodarbinātā pieprasījuma izsniedz darba devēja apliecinātu nodarbinātā veselības pārbaudes kartes kopiju.

Uz obligātās veselības pārbaudes kartes nav paredzēts norādīt tās derīguma termiņu. Tāpēc jautājums vedina domāt, ka, iespējams, vaicājat par citu veselības pārbaudi, proti, pirmreizējo vai kārtējo veselības pārbaudi transportlīdzekļu vadītājiem, ko apliecina medicīniskā izziņa. Veselības pārbaudes derīguma termiņu persona bez maksas var pārbaudīt Ceļu satiksmes un drošības direkcijas elektronisko pakalpojumu portālā e-CSDD, autorizējoties, piemēram, ar savu internetbanku. Informācija par to, līdz kuram datumam derīga medicīniskā izziņa, atrodama sadaļā Vadītāja kvalifikācija > Vadītāja dokumenti.

Labs saturs
19
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 77 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas