E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23872
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Pirms Administratīvās atbildības likuma spēkā stāšanās pieņemtu lēmumu pārsūdzēšana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. augustā, 2021
Liene (precizēts jautājums)

Labdien! Pašvaldības administratīvā komisija 2020. gada 12. jūnijā ar lēmumu administratīvā pārkāpuma lietā ir uzlikusi man naudas sodu. Pilnu lēmuma tekstu esmu saņēmusi 2020. gada septembrī. Esmu pārsūdzējusi minēto lēmumu tiesā, nosūtot sūdzību pašvaldības administratīvajai komisijai (saskaņā ar LAPK). Administratīvā komisija līdz šim brīdim nav nosūtījusi manu sūdzību tiesai, kā arī nav dzēsusi ierakstu Sodu reģistrā. Kā man rīkoties, lai administratīvā pārkāpuma lieta nonāktu līdz izskatīšanai tiesā un tiktu dzēsts ieraksts Sodu reģistrā? Jau iepriekš pateicos par atbildi!

A
atbild:
10. augustā, 2021
Sandis Zellis
jurists

Līdz ar Administratīvās atbildības likuma spēkā stāšanos 2020. gada 1. jūlijā spēku zaudēja Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss. Administratīvās atbildības likuma pārejas noteikumu 2. punkts noteic, ka procesuālās darbības, kas līdz šā likuma spēkā stāšanās dienai uzsāktas saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu, tiek arī pabeigtas kodeksā noteiktajā kārtībā. Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa normas piemērojamas līdz attiecīgās administratīvā pārkāpuma lietvedības stadijas pabeigšanai (lietvedība iestādē, tiesā vai izpilde).

Savukārt Administratīvās atbildības likuma pārejas noteikumu 5. punkts noteic, ka administratīvā pārkāpuma procesa ietvaros pieņemto nolēmumu, kura pārsūdzību šis likums turpmāk neparedz, var pārsūdzēt, ja nolēmums tiek pieņemts līdz šā likuma spēkā stāšanās dienai.

Ievērojot minēto, ja konkrētās pašvaldības administratīvā komisija ir pieņēmusi lēmumu par soda piemērošanu 2020. gada 12. jūnijā, ir piemērojamas Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa normas, tostarp tajā ietvertās tiesības pārsūdzēt attiecīgo lēmumu augstākā iestādē, bet, ja tādas nav – uzreiz tiesā. Abos gadījumos sūdzība iesniedzama institūcijai (amatpersonai), kura pieņēmusi lēmumu administratīvā pārkāpuma lietā.

Konkrētajā gadījumā vispirms iesaku vērsties attiecīgajā pašvaldības administratīvajā komisijā ar iesniegumu, lūdzot sniegt informāciju par jūsu iesniegtās sūdzības virzību. Ja atklātos, ka pašvaldības administratīvā komisija nav jūsu sūdzību likumā noteiktajā kārtībā pārsūtījusi izskatīšanai tiesai, tad jums ir tiesības atkārtoti iesniegt sūdzību un vienlaikus lūgt tiesai atjaunot nokavēto procesuālo termiņu šīs sūdzības iesniegšanai, pamatojot lūgumu ar pašvaldības administratīvās komisijas kļūdu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas